WONDERS

Short Stories. Photos and pictures. Poems even.

Kirje ystävältä opistolta -38

4 Comments

Karkussa II/III-38

Terveke!

Ihanat perjantai päivän terveiset sinulle sekä teille kaikille. Ja parhaat kiitokset kirjeestäsi, jonka olen kyllä saanut jo aikoja sitten, mutta en ole ehtinyt sulle enemmin kirjoittamaan. Nyt taas koetan aloittaa ja lopetan, sitten kun ehdin. Meillä on kiireiset ajat, kun toveripäivät lähestyvät ja täytyy jo niitä varten valmistaa kaikki paikat mitkä vaan voi. Minulla on sitten vielä käsitöissäkin kiire, kun laitan itselleni kansallispuvun ja pitäisi saada toveripäiviksi valmiiksi. Meillä on toveripäivien aikana melkein kaikilla tytöillä kansallispuvut. En minäkään meinannut laittaa sitä, mutta kun toiset laittavat niiin minä kans. Sillä kaikkea lasten mieli tekee ja saada täytyy. Laitan Kuortaneen puvun.  Se on mielestäni kaunis. Ja kyllä se kaunis onkin, siinä on musta samettiliivi ja punaruskea raidallinen alaosa. Täällä on tehty noin kymmenkunta Kuortaneen pukua. Alavuuden on myös kaunis, sen minä ensin ajattelin laittaa, mutta kuitenkin tilasin Kuortaneen. Kun hinnan ero oli vain kolme markkaa ja se oli jollain lailla hienomman näköinen. Ne ovat melkein saman väriset, hameen kuviot ainoastaan ovat erilaisia. Paljon siinä on työtä, en muuta tiedä sanoa. Mutta se on mukava olla olemassa, kun on sen itse tehnyt. Kyllä mä tulen teille sitten joskus näyttämäään sitä, kun ensin pääsen pois täältä. Ei täällä ole enää kuin kuusi viikkoa. Toveripäivien jälkeen enää vaan neljä, kyllä se pian menee. Tyyne tulee tänne juhlille. Ompa sekin hauskaa, kun näkee yhdenkin ihmisen sieltä kotipuolelta. Kyllä taas olisi niin hauskaa sielläkin päin. En mun mieleni ole koko opintoaikana niin tehnyt kotiin kuin nyt.  Ja moni muu täällä on samaa valittanut. Se johtuu siitä, kun johtaja kerran tässä haukkui meitä kaikkia niin hävyttömästi, melkein syyttävästi.  Sen jälkeen kaikkien mieli alkoi tehdä kotiin, mutta kyllä varmasti keväällä taas jäisinkin tännepäin. Vaikka en opistolle jäisi ikinä. Tänne otetaan muutamia tyttöjä kesäksi keittiöön ja puutarhaan, mutta minä en jäisi. Kyllä mä luulen, että meidänkin huoneeseen jää kaksi, mutta heille se on eri asia, kun ovat sellaisia, että voivat elää Joonaksen mielen mukaan, mutta minä en voi. Kyllä täällä on enimmäkseen kurjaa sakkia. Ei ihme jos Joonas hermostuikin. Kyllä se silloin luki meille kuudennen käskyn varmasti kymmenen kertaa. Ei se mitään olisi ollut, kun se olisi puhunut kauniisti, mutta kun se pahuksen äijä sanoi tyttöjä “nartuiksi”. Eikö ole kauhea sana. Kun sitä oikein ajattelee niin kuin hän sillä tarkoitti, niin se on vallan kauheaa.

16-III  Jatkan kirjettäni nyt taas vähän. Olen sen vallan unohtanut. Muistin, että olen sen jo sulle lähettänyt, mutta laatikossa se oli vain kauniisti, eikä sillä näkynyt mitään kiirettä olevan. Minulla kävi täällä vieraitakin viime torstaina. Ajatteles, kun Voitto taas yllätti mun. En tiennyt ollenkaan, ennenkuin toiset tytöt tulivat minua huoneesta hakemaan. Pelästyin kauheasti, kun tytöt huusivat mulle, että pihalle tuli hieno virtaviiva, ja siinä oli 5 poikaa, ja ne kysyivät minua. En osannut ajatella, kuka ne olivat. Alas mennessäni huomasin heti Voiton eteisessä naurussa suin. Hänen kanssaan oli 4 jyväskyläläista poikaa ja he olivat käyneet siellä Perniössä meillä kotona. He olivat taas menneet yllätyksenä sinne, niinkuin kesälläkin. Nyt hänellä oli hieno virtaviiva, eikä kuormaauto, niinkuin kesällä. Kyllä mua nauratti kun muistin meidän säikähdyksemme, silloin kun  hän Hietasen kanssa tuli. Olisin hänen kanssaan mennyt Tampereelle, mutta kun hänellä oli niin kova kiire ettei hän ehtinyt vartoa niin kauan, että olisin päässyt tunneilta. Se olisi ollut eri kivaa. Kyllä mua perästä harmitti kun en pyytänyt olla pois tunneilta, ja olisin tullut illalla junalla takaisin. Niin on.  Mitä sielläpäin nyt muuta kuuluu? Onko sulla ollut hauskaa? Onko K:n Helenalla nyt ikävä, kun hänen heilansa on mennyt sotaväkeen? Voi, kyllä niitä uusia saa, ei hänen ilman tarvitse olla. Ja varmasti hänellä toista tusinaa onkin. Onko V:n Kallulla morsian? Eikö hänellä jouluna ollut joku pappilan piika. Muistan vain siitä, kun silloin puhuttiin kun olin siellä. Sanoit kerran, että olisit kertonut mulle Kallusta ja sen hatusta, mutta sanoit sen olevan vaikea kertoa näin kirjeessä. Pelkään kauheasti, että unohdat koko jutun ennenkuin ehdin sinne. Koeta nyt pitää se tuoreessa muistissa. Onko Edith mennyt Häglundille palvelukseen, vai onko se vallan puhetta vaan? Kyllä kai mun täytyy lopettaa tämä koska tuntikin loppuu. Sano kaikillle terveiseni, että pian se saapuu alle Perniön auringon. Voi hyvin ja kirjoita taas sitten kun kerkiät vaikka mun aina näin kauan viipyy. Älä katsele käsialaa, sillä kirjoitan aina kovalla kiireellä. Monin terveisin,  Terttu.

4 thoughts on “Kirje ystävältä opistolta -38

  1. Peikosta on mukava tietää vanhoista ajoista ja tekemisistä ja ajatuksista. KIrjeet ovat melkein kaikista mukavimpia. Ennen kerrottiin kaikenlaisista jutuistakin niissä, sellaisesta mistä nyt rupatellaan langoilla, eikun ilman lankoja 🙂

    • isopeikko, olen niin samaa mieltä kanssasi! Mitä jää käteen Facebookista tai tekstiviestistä? En tunne tämän kirjeen kirjoittajaa, oletan olevan äidin koulukavereita. Luen itsekin kirjeitä mielelläni samasta syystä. Pidän siitä, että käyt lukemassa ja kommentoimassa. Kiitos kaikesta ja lämmintä joulumieltä sinulle!

  2. Miksi minusta tuntuu, että ennen elämä oli paljon aidompaa, rehdimpää, suorempaa. Tuo kirjekin kertoo sen.
    Aloin ihan kaivata kirjeaikoja kun ei ollut s-postia, tekstiviestejä….

    • kiirepakolainen, aitoa, sitä se. Kiva uppoutua vanhaan aikaan ja kuvitella, millaista oli äitini nuoruus. Kiire oli toisenlaista silloin. Minäkin kirjoitan vielä etanapostiin, jos en enää pitkiä kirjeitä, niin pitkiä kortteja, joita itse väsäilenkin (valokuvakortteja). Postikortteja matkoilta tulee vielä, mutta kirjeet….mennyttä aikaa!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s