WONDERS

Short Stories. Photos and pictures. Poems even.

sormet multaan

10 Comments

Talvi meillä on ollut hyvin leuto. Maaliskuussa lyötiin lämpöennätyksiä eikä lumesta juuri ole ollut tietoakaan. Jos kerran, kaksi hiutaleet leijuivat, maassa ne eivät pysyneet kauan. Ehtikö edes ulos ottamaan niitä kielelleen! Pihalla sipulikukat nousivat kukkimaan noin kaksi-kolme viikkoa ennen normaalia aikaansa. Narssissit tulivat ja menivät, samoin tulppaanit, kohta jo kuihtuneet. Edellisvuotiset orvokit aukeavat mitä ihmeellisimmissä paikoissa. Ensimmäinen iiriksenkukka aukesi tänään. Matalakasvuinen, tummanlilanruskea kukkainen. Se leviää tiukasti ja runsaskukkaisena aikaisin keväällä. Mutta en malttaisi odottaa enää kauemmin, haluaisin jo sormet multaan. Puutarhat ovat pullollaan uutta! Ja kas, mieheni tykkää tummasta lilasta, ostin 12 kasvin korin. Hän kantoi toisen seuraksi! Kukat ovat kerronnaiset ja röyhelöiset.

Lempikukkiani laventeleja ei koskan ole liikaa. Ranskalaiset, joista eniten pidän, eivät aina kestä talvea, ja huonosti on lähtenyt viimekesän kaunein kasvamaan. Oksia on katkennut vaikka lumipainoa ei ole ollutkaan. Nyt ostin kolme englantilaista, matalakasvuisempaa ja tummemmanvärisiä kuin ranskalaiset. Haen toiset toukokuun lopulla laventelitarhasta, Lavender By the Bay.  Siellä on pelto täynnä  ranskalaisen Francois’n  ja vaimonsa hoidossa. Vierailu siellä on kuin pala Provencea! Peter Maylen kirjasarjasta kolmas on yöpöydällä, joten olen sopivasti jo valmis ranskalaistumaan kesäksi!  

Vadelmapensaat ovat kiitollisia kasveja. Ne leviävät ilman apuani. Mutta väärällepäin, kohti nurmikkoa, pois aidan vierestä! Minulla on samassa paikassa kahta eri lajia, toinen tekee isot kuvankauniit marjat kerran kesässä, toinen runsasmarjaisempi, kantaa sadon kaksi kertaa: heti alkukesästä ja kolminkertaisen määrän loppukesästä. Ja ne ovat makeampia! Nyt penkkiin on jäänyt tilaa niin, että sekoitankin siihen uusia mustia vadelmia, joita en koskaan syönyt sekä karhunvatukkaa. Marjat eivät koskaan ehdi jäädä lintujen ruokasi, vaikka kilpailu on kova!

Koriin jäi myös yksi tomaatti tällä hetkellä. Löysin ison oranssinvärisen, leikattavaksi sopivan lajikkeen.  Myöhemmin, kunhan saa penkit työstettya hieman, haen kirsikkatomaatin taimen. En ole ollut hyötypuutarhuri, ellen nyt enemmällä vapaa-ajalla tänä keväänä innostu! Ruohosipuli tuuhettu itsestään ja rosmariini kasvaa kuin paju! Uudehko viiniköynnös näyttää pulleita silmujaan savupiipun kupeessa, ja mustikat yrittävät taas sinnikkäästi valmistautua kevääseen.  Mutta nyt minun täytyy saada sormet multaan!

10 thoughts on “sormet multaan

 1. Parvekkeeni on ihan surullinen, kun katselee kukkiasi. Orvokit, laventelit kuuluvat myös minun lemmikkeiheni. Vielä ei ole täällä niiden aika….. täytyy odottaa. Nauti mullasta, sinä onnenmyyrä 😀 😀

  • kiirepakolainen, talviparveke 😦 Laitoin ihan vain muiden iloksi postauksen; kevät on kohta sielläkin 🙂 Meillä ei viihdy Suomen ihanimmat parvekekukkaset kuten morsiuskello ja mikä se pieni sininen kukka taas olikaan!

 2. Kuulostaa ja näyttää ihanalta…:) Nuo purnukatkin ovat niin kauniita.
  Me saamme vielä muutaman toven odotella maan sulamista.
  Mainostivat orvokkiamppeleita, mutta yritän jarrutella intoani.
  Iloista istutuspäivää!

  • sirpa, kevät aina innostaa ja jossakin välissä, heinäkuussa, tulee sanoneeksi, että “miksi en laittanut lisää ja/ai miksi yleensäkään yritän!” Anna periksi amppelille, orvokit kestävät pientä kylmyyttä hyvin. Iloista odotusta sinullekin!

 3. Minä olen kaikkea muuta kuin multasormi, orovkeista kyllä pidän ja ylipäänsä kukista, mutta en kasvattele niitä. Kuvaan kylläkin.

  Jotain tarttisi kyllä parvekkeelle tehdä…

  • susupetal, en kehu olevani puutarhuri minäkään 🙂 Meidän suvun huonoin. Mutta on kivaa, kun vuodenajat vaihtuvat ja saa uutta väriä kotimaisemaan. Perveke on hauska sisustuskohde, sinne saa kaikkea kivaa istuinryhman iloksi. Pidin kovasti parvekkeesta, kun meillä sellainen oli. Nyt pikuhiljaa hautomaan ideoita, susu!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s