WONDERS

Short Stories. Photos and pictures. Poems even.

Setä yllättää, kirjeitä Helenalle.

2 Comments

Koivulassa 12.II-1939

Helena hyvä!

Terve taas täältä! Vastahan sinä täällä olit, mutta minä krivaan nyt sentään vaikka ei minulla yhtään mitään asiaakaan ole. Laineen setä tuli tänne lauantaina. Hän lupasi tulla sinne myös katsomaan setää. Äiti sanoi myös tulevansa sinne, mutta taitaa se häneltä jäädäkin. Nyt ovat setä ja isä parhaillaan Oskar sedän luona. Laine toi niitä valokuviakin. Isä otti niitä niin paljon, että jokainen lapsikin sai oman kuvan. Aune ei nyt tullutkaan tänne, vaan meni Turkuun Astridin luo. Yhdessä olivat he tulleet asemalle. Setä tuli tänne päivällä postiautossa ja säikätti esin äidin. Hän ei nimittäin uskonut, kun sanoin hänelle navetassa, että Laine tuli. Äiti seisoi vain suu auki ja sanoi lopulta “Mitä sä meinas?” mutta siina samassa tuli setä navetan ovesta sisään ja äiti näki, etten minäkään aina narra. Sitten kun pojat tulivat koulusta meni setä kamariin. Pojat eivät ensin hoksanneet mitään, kun veimme myös sedän vaatteet pois. Mutta sitten Olavi rupesi aanailemaan jotain, kun Raija ei voinut olla nauramatta. Kun äiti sitten meni kamariin meni Olavi perästä ja sanoi “Mikä tääll oikke on?” mutta siinä samassa muoto muuttui ja poika sanoi kauniisti “Päivää.” Kyllä Rainerillakin oli kiire katsomaan mikä siellä oikein oli. Isä taas ei oikein kovin hämmästynyt kun setä tuli kamarista, vaan sanoi:  “Vai on isäntäkin sentään kotona.” Alarikki oli myös täällä silloin eikä hänkään tiennyt mitään sedästä ennenkuin hän tuli kamarista. Alarik haki Ullaa sinne ruokaa laittamaan, mutta ei Ulla sinne mennyt. Minä sitten menin hänelle makkaria keittämään ja sain olla puoli kymmeneen asti ennenkuin pääsin vapaaksi.  Kyllä se on kauhea kakara, kun eivät vieraatkaan saa olla rauhassa. Virraska piti hakea lypsämään ja paadamaan. Kyllä Edit sen kanssa monesti hermostuu. Äiti ja Edit olivat jo lääkärissäkin sen kanssa ja nyt on äiti neulonut lesepussin, joka pannaan vatsan päälle.

En tiedä kuinka kaikki on niin kelsua nyt. Aloin kirjoittaa, että olisi ollut jotain huvia, mutta kun sattui niin huono kynä ei kirjoittaminenkaan oikein luista. Luin äsken Tertun kirjoittamia kirjeitä. On joskus sellainen kirjeiden lukeminenkin hauskaa.

Ei Olavikaan ole tullut vaikka lupasi, taitaa sentään illalla tulla. Isä ja setä menevät illalla talolle Jokista kuulemaan. Taidan sinne mennä minäkin kun äiti tahtoo kanssaan. Mutta en tiedä tokko tulee hänenkään mentyä, kun pitää sitä poikaa taas mennä kylpemään. Lääkäri määräsi, että pitää kylvettää joka päivä.

Voi nyt hyvin ja sano terveisiä sedälle tädille ja pojille. Onko Hilja käynyt siellä? Sano terveisiä jos näet hänet. Hei sitten tervehtien kotiväen puolesta Kirsti.

***

Nurkkilassa 12-2 39

Helena sisko.

Hyvää päivää! Nyt saat pian kirjeen kun olit juuri kotona. Me kirjoitamme kun Laineen setä on meillä ja hän lupasi tulla sinne Kustaa setää katsomaan kun hän on niin huono. Nyt hän on isän kanssa Aispootessa he lähtivät yhdentoista aikana kello on seitsemän.

Kirsti kirjoitta Raijan kirjojen päälle nimiä. Raija laittaa kaikkiin kirjoihin uudet paperit. Rainer istuu puulooran nurkassa ja odottelee perunasoppaa se ei ole vielä valmista vaan kiehuu täyttä vauhtia. Isä ja Laine sekä äiti en tiedä jos Kirsti menee. Siellä puhuu Jokinen. Työväentalossa Jokinen sen puheen pitää kun en sitä muistanut äsken kirjoittaa. Tää kirje on sitten sekainen mahdatko saada tästä selvääkään.

Grönroosi oli voita hakemassa oikein hevosella vaikkei sitä ollut juuri kiloakaan.

Ei äitin ja Kirstin menosta mitään tullut kun äiti oli taas poikaa paatamassa ja viipyi siellä niin kauan. Kyllä se paikka on sellainen läpi aina siellä täytyy joku olla. Sen pojan kanssa on koko kylä vaivassa.

Perjantaina äiti oli Editin ja sen pojan kanssa lääkärissä kun se aina vaan parkuu. Lääkäri sanoi olevan suolistohäiriön ja antoi lääkettä.

En tiedä nyt enempää. Älä tätä kellekään näytä. Sano sedälle ja tädille  terveisiä minulta. Kirjoitti Ulla.

On tää kirje sitten sekainen mahdatko selvääkään saada. Kirjoita mulle nyt jotain pian.

***

2 thoughts on “Setä yllättää, kirjeitä Helenalle.

  1. Minusta nämä kirjeet olivat niin hauskoja. Sana “paataamassa” oli tosi Perniöläinen! Kirsti ja Ulla kirjoittivat samoja asioita, mutta Ulla aina pelkää, että kirje on sekava ja että saako siitä mitään tolkkua. Ihan hyvin saa, vaikka aikaakin on jo kirjoituksesta kulunut. Nuo muutkin “murresanat” ovat niin mukavan kotoisia. Hyvää kevättä Sinulle ja perheellesi! Marke

    • marke, kiitos! Mukavaa, että kirjelaarimme löytyi lisää luettavaa. Näin pääsivät kaikkien omat äänet esille. Hauskoja ovat, eteenkin kun tuntee kirjoittajan 🙂 mutta myös historiallisesti detaljeineen mielenkiintoisia. Ulla oli oikea viidakkorumpu!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s