WONDERS

Short Stories. Photos and pictures. Poems even.

kesäpäiviä 3/3-1

6 Comments

Mummolan kesät olivat aina odotettuja.

Lapset pakattiin junaan ja äiti vei meidät kaikki neljä Mummolaan. Ja kävi hakemassa, kun hänen ja isän omat lomat olivat alkaneet.

Mitä tapahtui Mummolassa sillä aikaa? Vuosien mukana työt ja huvit vaihtelivat. Autoimme, omasta mielestämme autoimme, kykymme mukaan tilan puuhissa. Keräsimme munia, syötimme kanoja, sikoja, lehmiä, kannoimme vettä kaivolta saunaan, olimme seurana kasvimaalla, veimme kahvia heinäpellolle, haravoimme ja kasasimme heinää seipäälle. “Suns ova ku kottossi.” sanoi naapurin täti kerran, ja pelkäsin, etta olen halikoinut jotain väärin.  Kävimme Mummon kanssa kaupalla, Osuusliikkeessä. Joskus poikkesimme tien toiselle puolelle herkkukauppaan, siirtomaatavaraliikkeeseen.  Mummo osti aina pienen pussin punavalkoisia minttukarkkeja. Kahvia, papuina. Kotona sitten saimme jauhaa kahvimyllyä, raksutella sokeripihdeillä sokeria, ja yrittää kirnuta voita. Matka kesti melkein koko päivän, söimme mansikoita ojanreunalta, katsastimme naapurin kanit, pysähdyimme mennentullen ainakin kahdessa talossa. Myöhemmin ymmärsin useamman olevan jopa sukulaisia. Ja aurinko paistoi aina.

Uimaan oli pidempi matka, mutta vietimme päiviä Tammen, myllylle vievän suvannon rannalla, jossa vesi oli lämmintä, lumpeet kukkivat ja vesikirvat liitelivat veden pinnalla. Rantaa hieman syvemmälle pohja muuttui kylmemmäksi ja mutaiseksi. Kallio oli lämmin ja meillä oli eväät. Järven rannalle päästiin vain aikuisten mukana, koska se oli paljon isompi, kallio luisui viekkaasti syvään veteen, sinne ei voinut mennä yksin. Se oli usein mattopyykkireissu aikuisten kanssa. Huoletonta, huoletonta kesää!

Nämä muistot liitelivät kuin eilispäivä mielessäni kun kävin tänä kesänä taas Mummolassa. Tätini kuoltua talon osti äitini pikkuserkku vaimoineen. He siirtyivät kartanosta eläkkeelle metsän reunaan, Koivulaan, josta näkee pitkälle yli laakson. Talo on kauniisti kunnostettu ja siitä saa hyvän mielen, se on yhä edelleen koti. Meitä kestittiin kuin arvovieraita. Naapurissa, Suutarin tilalla asuu pariskunta, johon olen tutustunut tätini hautajaisissa. He ovat ostaneet metsäpeltopalstat, jotka Pappani on raivannut, metsää, jonne kuljimme Mummon kanssa monta kertaa viemässä lehmiä laitumelle. Polun varrella teimme Papan kanssa saunavihtoja. Vaikka ne olivat vastoja. Juolukat olivat makoisia sen polun pientareella.  Nyt tähän peltometsään on raivattu lampi, mikä on luononsuojelualuetta. Kävimme siellä. “Tässäkö oli aita ennen”, he kysyivät. “Oli. Tuon kuusen alle jätimme riimut. Tuonne vietiin Papalle kahvit ja eväät.” Sydämeni tykytti kuin pienenä tyttönä. Täällä olen ollut ja täällä olen ollut onnellinen.

Kaikki oli makoisaa ja aurinkoista Mummolassa. Mummolan kesät olivat aina odotettuja.

6 thoughts on “kesäpäiviä 3/3-1

  1. Ihanat, ihanat muistot 🙂 Mahtavaa lukea näitä! Omat muistot liittyvät lähinnä Raijaan ja hänen kissoihinsa, kesään sekä talveen, puutarhaan ja kasvimaalle, pyyheliinojen käsin virkattuihin värikkäisiin pitseihin, käsinkirjoitettuihin kortteihin ja kirjeisiin, joita oli hieman haastava lukea 😉 Aina iloiseen vastaanottoon ja jutusteluun, sekä Raijan että uusien omistajien aikana.

    • Elina, kiitti! Kyllä muistot niistäkin ovat tuoreet 🙂 Kiva paikka monin puolin, kuten mainitsit. Itseasiassa tein Anrille joululahjaksi neljä pyyhettä Raijan pitseistä. Pikkupyyhkeisiin laitoin pitsin pitkälle sivulle ja niistä tuli kivoja!

  2. Voi, Irma, miten ihana kertomus lapsuudestamme! Suljin silmäni välillä ja tunsin mäntymetsän kesäisen tuoksun! Juolukat, ne tosiaan maistuivat hyvälle. En muistanutkaan mehevää makua! Mamma, miten ihanan rauhallinen hän oli, ei koskaan kiirettä, mutta aina oli ajallaan kaikki valmista! Sitä taitoa olen hänessä omien “hössötyksen” keskellä usein miettinyt, suorastaan kadehtinut! Kiitos Irma ihanasta muistelohetkestä! Se on rikkautta, jota kukaan ei voi koskaan viedä meiltä!

  3. Itku silmässä täällä taas lueskelen ja muistelen kanssanne ihanaa lapsuutta. Se oli rikasta elämää.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s