WONDERS

Short Stories. Photos and pictures. Poems even.

et ole kirjoittanut (mutta en ole minäkään)

6 Comments

Perniössä 6/12 -42

Helena hyvä!

Lähetän itsenäisyyspäivän tervehdykseni sinulle sinne kylmään pääkaupungiin. Eipä sinusta ole mitään kuulunut senjälkeen kun täältä lähdit. Eikö teille jo mitään uuttakaan kuulu, tottavissin, kun jo joulukuu on hyvällä alulla. Kysyin Helviltä kun näin hänet tänään juhlassa, Tertun osoitetta, mutta ei hän muistanut sitä ulkoa. Taidan mennä Jukolaan ennenkuin lähetän tätä kirjettä, jotta saan sen osoitteen, sillä olisihan sinun mukava pistäytyä häntä katsomassa ennenkuin molemmat taas tulette sieltä pois.  Jouluksi ainakin Tertun kurssit päättyvät. Kyllä hänkin huonolla aikaa sinne kursseille meni, eihän sellaisesta opiskelusta mitään tule, kun aina saa olla hermojännityksessä ja juosta pommisuojissa.

Joko sinä sen tiedät, että Irmalla on pieni tyttö. Irma on kovasti pyytänyt minua sinne käymään,  mutta en ole vielä ehtinyt. Lempin kanssa minun piti mennä, mutta kun nyt tuli niin kylmää ja paljon lunta, niin ei illalla oikein haluta sentään lähteä niin pitkälle ja kun heillä siellä Heinänpäässä ei ole edes sähköä, niin ei sinne illalla senkään tähden oikein haluta mennä.

Tänään minä en ole ollut kotona, kun ajattelin että jään nyt tänne kirkolle itsenäisyysjuhlaan. Aamulla olin kirkossa ja sitten sankarihaudalla, jonne laskettiin eri järjestöjen yhteinen seppele. Tyyne, Taimi ja Edit olivat täällä Vainiolla sen jälkeen kun tultiin kirkosta. Yhdeltä oli sitten seurojentalolla varsinainen juhlatilaisuus, jossa Heikinheimo taas puhui sitä väestöpolitiikkaa joka on hänen lempiaiheensa, raittiuspuheiden ohella. Kovasti vähän oli tänään juhlayleisöä niin kirkossa kuin seurojentalollakin. Se johtui kai siitä, että juhlatoimikunnan tehtävät jäivät kaikki vain Virtasen harteille, kun Vehanen joutui sotaan ja rva Blomberg sai niin kovan reumatismin, että ei päässe sängystä minnekään.

Luodonpään Väinö on nyt parhaillaan täällä. Hän tuli eilennä ja menee taas huomenaamuna. Ei hän nyt tällä reissulla alikulmillekaan ehtinyt. Hän sanoi juuri äsken, että siitä on monta vuotta aikaa, kun hän meillä on ollut. Veijo oli ollut lomalla niin että hän maanantaina oli lähtenyt. Ulla kai on vielä kirjeenvaihdossa hänen kanssaan. Minun ei ole tullut kellekään kirjoitettua. Sinulle nyt aloin kirjoittaa, mutta kyllä tämä kirjeen tyyli ja käsiala on sellaista, että ei sitä muille kuin sinulle lähettääkään kehtaisi, kun näin kiireissäni kirjoitan. Niiden kurssien jälkeen en ole ollut yhtään iltaa kotona. Aina on ollut jotain menoa, enimmäkseen olen ollut sk:talossa tuntemattomille joulupaketteja tekemässä,  200 pakettia on jo valmiina. Olemme tehneet niihin kirjekuoria voipaperista.

Tänään olin illalla vielä radiokuuntelumaksuja keräämässä. Emme olleet Terttu Aaltosen kanssa kuin vain pari tuntia matkassa ja saimme kokoon 560 :-. Huomenillalla pitää vielä jatkaa.

10/12 -42 No niin tulihan sitä keräystä jatkettua, koska saimmme rahaa yli 800:- markaa, mutta tämän kirjeen jatkamisesta ei aikaisemmin  ole tullut yhtään mitään. Nyt täytyy sentään vähän lisätä ja sitten lähettäää, ettei hyvä alku mene kokonaan hukkaan.

Olin tänään hamstraamassa kangasta, kun Osuusliikkeessä oli. Sain puolihamekankaan. Oletko sinä mistään löytänyt kerrastoja?

Kuule,Terttu tulee jo tämän viikon lopulla kotiin, joten taitaa olla turha lähettää hänen osoitettaan. Oletko käynyt Orvokin luona? Sano paljon terveisiä Orvokille. Ullasta en ole kuullut mitään. Ei hän minulle enää moneen vuoteen ehtinyt kirjoittaa.

Oletko sinä kuullut, että Karlosen Kaarlo on kaatunut siellä Saksan rintamalla jo 17/10? Kyllä se on ikävää. Kaarlosella on kova suru. Ei Kaarlo yhtään sen jälkeen ole ollut kotona kun silloin jo rauhan aikana lähti.

Anita on nyt lomalla. Hän on H:ssä Kirurgissa. Anita lupasi tulla joskus teitäkin katsomaan.

Terveiseni kaikille Solinin ruokakuntaan kuuluville myös sille uudelle tulokkaalle, jos häntä sitten on tai ei jo olemassa.

Sanotaanko näkemiin jouluna, Kirsti

6 thoughts on “et ole kirjoittanut (mutta en ole minäkään)

 1. Ohhoh, kirje on vanhempi kuin minä!

 2. Nostalgista ja sota-ajan elämää, josta meillä voi olla vain aavistus
  Mukava, että taltioit meille luettavaksi.

  • arleena, mielelläni jaan vanhoja kirjeitä, joista elävästi nousee esille arkipäivä, sen ilot ja surut. Mukavaa, että jaksat lukea. Kirsti oli äitini ja itsekin löydän näistä paljon, mikä tuo äitini lähemmäksi ja tutummaksi juuri hänen nuoruusvuosiltaan. Äiti oli hiljainen vanhemmiten, joten nuoruuden menot ja touhut tuovat paljon lisää hänen kuvaansa. Perhe oli kiinteä, ja piti paljon yhteyttä. Tietysti kirjeet silloin olivat tärkeitä. Kiitos, että olet mukana kanssani täällä historian havinassa!

 3. Arvokasta historiaa kirjoittelet.
  Ei ollut elämä helppoa tuolloin.

  • Liplastus, kirjeet ovat kuin Laila Hietamiehen juttuja. Oikeassa olet, meidän nyt asiaa tarkastellessa, ei ollut helppoa, mutta valittelua ei juuri näy näissä kirjeissä. Jokainen päivä eletään sen päivän ehdoilla ja hyväksytään tilanne ja yritetään tehdä parasta jokaisesta päivästä. Niinkuin mekin.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s