WONDERS

Short Stories. Photos and pictures. Poems even.

Runo- ja ruokakirja/VUOROTELLEN.

2 Comments

Reija Satokangas ja Raila Tuuli:

VUOROTELLEN.

Kirja lupaa:

– Runoja ja ruokia, kuvia ja kirjoituksia. Riimitellen ja vuorotellen.

– Iloa ja yhdessäoloa, mieluista tekemistä.

Kirjan ulkoasu on pehmytkantinen, kansikuva tunnelmallinen. Etusivu odottaa ruokailijaa tunnelmavalossa, pöytä odottavasti katettuna. Viinilasi valmiina ensimmäiseen makuelämykseen. Takasivulla kutsutaan kietoutumaan kynttilänvalossa lukuhetkeen. Kuva jatkuu saumattomasti ympäri kirjan. Taitto ja graafinen asu on Elina Aronen-Raappanan suunnittelema.

Kirja on jaettu kahteentoista kuukauteen, jokaisessa juuri siihen sopiva resepti, jokaisessa on runonsa. Herkulliset kuvat kutsuvat kokeilemaan uusia ruokaohjeita.

Kirjan ovat yhdessä koonneet sisarukset, molemmat eritavoin ansioituneita. Reija on julkaissut useampia keittokirjoja, joissa suomalaiset makunystyrät saavat pikanttia maustetta matkoilta. Raila taas on runotyttö, ajattelija, jonka runot ovat usein pieniä, mutta syvällisiä, melkeinpä aforismin kaltaisia.

Kirja aukeaa vahvoin vaihtelevin luonnonvärisin sivuin. Reseptit ovat suomalaiseen keittiöön sunniteltu ja niiden paras puoli, paitsi näkö ja maku, tietenkin, on aineosien vähäinen lajimäärä.  Vaivaton toteutus selvällä selostuksella ei pitäisi jättää kysymyksiä ilmaan. Reija on kuvannut valmiit annokset tai niiden aineet varmalla tyylillään. Olemme tottuneet ihailemaan hänen valokuviansa blogissa Tuulestatemmattua.  Odottamatonta ovat Railan kauniit, kepeät runot, joissa henkii luonto ajankulun merkkinä, huumoriakin, jokaisen kuukauden luvun alussa, sekä lopussa. Runoja keittokirjassa? Toimii.

Raikas putoava syksy

yllättäen hiipii kalenteriin.

Syksyn raikkaus postitti lehdet oville,

pihoille.

Laskeutuvat hiljaisuudesta

maan rakkaat värit.

Kirja ammentaa historiaa ruokien ympärillä. Mistä on saanut nimensä Suzetten räiskäleet? Mikä on piknikin historia? Reija lisää kertomuksen Pyhästä Laurentiuksesta. Hän valottaa kuinka tulkita gastronomiaa suomeksi. Kirja on siis aarrelipas monin puolin!

Parasta tietysti on ruoka itse. Aloitamme samppanjalla ja lohirullilla uuden vuoden.  Talvella teemme blinejä ja savuporonmoussea. Keväällä pääsiäisruokaa. Syömme kuhaa myllärin tapaan,  à la Meunière. Kesällä pullotamme omaa Limoncelloa. Olen maistanut Reijan omaa sitruunaista di Casa pullotusta. Mikä makuelämys! Nyt voimme tehdä itsekin samaa hänen ohjeensa mukaan. Syksymmällä herkutellaan pannukakulla. eikä suinkaan tavallisella, vaan Keisarillisella pannukakulla!

Oiva kirja keittiössä viihtyville. Mainio lahjakirja nuorellekin aloittelijalle. Kihlajais- tai häälahjana lahjaa ei tarvitse laittaa hyllylle odottamaan. Jokainen voi opetella kerran kuussa yhden ruokalajin, siihen liityvän kastikkeen tai vihannespyreen. Ei muuta, resepti ja kuukausi, ja tuttavapiirin voi yllättää taidoillaan! Tai nauttia aterian kahden kesken. Jokainen osaa tehdä lettuja, mutta keksisikö laittaa lisäksi appelsiinivoita?

Kirja täyttää lupauksensa. Ja enemmänkin. Silmän iloa ja makuhermojen kutkutusta runsain mitoin. Tietoa ruoan historiasta ja runojen iloisesta kuplinnasta nautti kuin lasillisesta samppanjaa.

2 thoughts on “Runo- ja ruokakirja/VUOROTELLEN.

  1. Kuulostaa mukavan erilaiselta keittokirjalta, kun runot ovat mukana. Mikäpä sen mukavampaa kuin makustella ruuan lisäksi ruonoakin.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s