WONDERS

Short Stories. Photos and pictures. Poems even.

Novelli/GOOTTIEMON KAUHUJEN LIPAS.

10 Comments

SusuPetal:

GOOTTIEMON KAUHUJEN LIPAS.

– Palava halu kirjoittaa.

– Intohimona julkaista kirja.

– Kirja lupaa naurua omalla kustannuksella.

Luettuani kirjan, yllä oleva lause sisältää paljon kirjassa esiintyvää piilohuumoria, yhden lauseen monimerkityksellisyyttä. (Kirja on omakustannus.) Kirjan ensimmäinen luku tempaisee heti mukaansa. “Yliaktiivinen rakko kiusaa alisuorittajaa”, Kirjoittaja tuntee olonsa vaivautuneeksi ja aliarvio omaa suorituskykyään tavatessaan kustantajan. Seuraamme senjälkeistä kirjankehitystä aina kirjan mahdolliseen julkaisuun asti.

Helsingin maisemat, kadut ja kaupat tekevät ympäristöstä heti tutun, Kirjoittajan kanssa voi kulkea yhdessä ja poiketa vessaan, kun tarve vaatii. Alkaa siis kirjan muokkaus. Apuna hänellä on tehopakkaus ystävä, Kuvittaja, joka kannustaa ja yrittää pyyhkiä pois Kirjoittajan epätoivoa. “Turhaa, turhaa, huonoa, huonoa”, sanoo Kirjoittaja, joka kärsii uskonpuutteesta, liioitellen ja vähätellen asioiden tärkeyttä ja omaa osaamistaan. Kuume kirjoittamiseen palaa, vaan alkuun ei meinaa päästä, kaikkea muuta täytyy puuhailla, ristipistoa, päiväjärjestyksiä. Työn laistaminen on työtä. Perheenjäsenten touhujakin täytyisi kannustaa, lapset ovat älykkäitä, mies musikaalinen, mutta perhe hajoaa kuitenkin omiin harrastuksiinsa ja Kirjoittaja on yksin, pelkoineen. Kirjoittajan päivänkulkuun kuuluu hysteeristä menoa ja olemista, painajaisiakin, mutta niistä Lukija nauttii ääneen nauraen. Kuvittaja ehdottaa irrottelua, ja pieni lahja lapsilta sen takaakin. Vaan hemmottelun euforia ja hauskuus johtavat syyllisyydentuntoon ja pahaan mieleen. Hän ei osaa ottaa sitä itselleen kuluvana. Seuraa henkistä krapulaa.

Kuvittaja, uskollinen ystävä, täydentää kirjan Kirjoittajaa esittävillä kuvilla. Ne kuvastavat häntä sellaisena niinkuin muut hänet näkevät; kauniina, norjana, nuorena naisena. Ei hänen oman alemuudentuntoisen mielikuvansa mukaisesti. Kuvat on piirretty kauniin yksinkertaisin vedoin.

Tunnekuvaukset lienevät useammalle lukijalle tuttua, “en pärjää, en ole hyvä”. Tekemistä yritetään vyöyryttää pois päiväjärjestyksestä, ettei sitä tarvitse kohdata. Ainakin hetkeksi. Kutkuttavaa, jopa hulvatontakin huumoria kuin ohimennen mainittuna putoaa Lukijan syliin. Välillä pelko saa vallan, mutta Lukijaa se jopa huvittaa, eihän se ole omaa. Kauhujuttuja odottavalle riittää Kirjailijan seuraaminen, lukujen nimet ovat jo kauhua itsessään ‘Kill your Darlings or yourself’. Kirja nappaa mukaansa jo ensi sivulla ja vie mukanaan niin, ettei sitä malta laskea pöydälle, vaan voileivät ja päiväkahvit on nautittava kirja toisessa kädessä. Kirja kestää useamman lukukerran, pienet yksityiskohdat paljastuvat herkullisina makupaloina.

Kirja antaa mitä lupaa. SusuPetalin sujuva kirjoitustyyli kuljettaa mukanaan mielenkiintoiseen aiheeseen. Kirja jää vierashuoneen yöpöydälle vakiolukemiseksi.

P.S. En ole koulujakäynyt Kirja-arvostelija, mutta leikin sitä mielelläni blogissa.

Hanki itsellesi! http://susupetal.jimdo.com/goottiemon-kauhujen-lipas/osta-omaksesi/

10 thoughts on “Novelli/GOOTTIEMON KAUHUJEN LIPAS.

 1. Jopa minäkin (huono lukija) olen tämän kirjan lukenut. Ja jesssss, !!! Sen voi lukea uudelleen koska vaan!

  • kiiris, minulta ovat kirjat jääneet muutamiksi vuosiksi, en tiedä miksi. Nyt palailen ja nautin kovastikin juuri tämänkaltaisesta moninpuolin “tutusta” aihepiiristä. Uskon siitä tykkäävän monen muunkin lukijani. Hops hops tilamaan ja blogiystävää kannustamaan!

 2. Mielenkiintoni heräsi kirjaa kohtaan. Haluan lukea sen.

 3. Ihanaa, kiitos! Olin koko eilisen illan pois koneelta, huomasin tämän vasta nyt. Höh, kun ei ehdi nettiin, kun pitää vaan maalata 😀

  Laitoin sinulle viestin facebookin siitä linkistä, mutta tässä se vielä tännekin
  http://susupetal.jimdo.com/goottiemon-kauhujen-lipas/osta-omaksesi/

  Ja kirjaahan saa aika monesta kirjastostakin.

 4. Ai niin, unohtui sanoa, että kivaa, kun kirja vei mennessään!

 5. Pingback: Näyttelypäiväkirja 24.09.2012 « SusuPetal

 6. susupetal, arvasin sinulla olevan kiireitä! Näyttely ja kaikki tulossa! Kirja vei 😀
  Laitan vielä facebookiin jos innostaisi muita sukulaisia, jotka eivät blogia lue! Kiitos sinulle mukavasta ja kiehtovasta tarinasta kirjailijan maailmasta.

 7. Älähän aliarvioi tekstiäsi. Olet kirjoittanut eläytyvästi ja innostavasti, se on parasta arviota. Saat toiset tarttumaan kirjaan. Itse olen jo Susun teoksen lukenut (kaikki on hyllyssä 🙂 mutta harmi vaan, niin arvioni meni edellisen blogin mukana. Siellä sattui se kesäkömmähdys, tai paremminkin riita/väärinkäsitys googlen kanssa. Mutta mitä vanhoista, voisin kirjoittaa uuden arvostelun, koska minusta tämä on hieno kirja, mainio kirja ja hykerryttävä, kuten itsekin sanot.

  • Uuna, Kiitos kaunis. Ehkä kesäkömmähdyksen noesta nousee uusi Fenix! Kirjoitapa sinäkin, olet niin taitava, ja susu voisi saada lisää lukijakuntaa! Vaikka ihailijoitahan hänellä on enemmän kuin kellään muulla! Minulla on Sairaalapäiväkirja ja Toinen painos. Laitan nekin, konsa ehdin. Mielelläni jaan kokemuksia ja elämyksiä.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s