WONDERS

Short Stories. Photos and pictures. Poems even.

Runoja/ PUHDAS VESI SILITTÄÄ UNET

16 Comments

Raila Tuuli:

PUHDAS VESI SILITTÄÄ UNET

-Koska olen rakastanut.

-Sanoja omaan elämään. (Omistuskirjoitus.)

Pienen runokirjan kansi on joen sininen, käsi kulkee sen pinnalla pehmeästi kuin odottaen kannen avausta. Kuva on Reija Satokankaan. Runokirjat vaativat odotusta, rauhaisaa keskittymistä ja siirtymistä toisenlaiseen maailmaan. Sain  kirjan joululahjaksi yli vuosi sitten. Olen lukenut sen useamman kerran. Ensimmäinen kerta ei avannut minulle heti kertomusta.

Vesi vajoaa ja katoaa lopulta 

          ei metsää missä samota

                ei kosketusta pintaan

Seuraavalla lukukerralla seikkailin saniaismetsissä kirjailijan kanssa. Kiipesin vuorille ja sukelsin synkkään veteen. Mutta miksi? Etsin vastausta ja samoilin. Runot olivat aluksi vaikealukuisia, lauseet saattoivat jakautua eri riveille. Ne alkavat pienillä kirjaimilla, runomaisesti, ilman välimerkkejä. Luin ääneen ja sain selvemmän kuvan. Leijailevat rivit ovat tyylikkäitä ja tuntuvat keinuvan kuin kevyessä tuulessa, odottaen jatkoa. Myöhemmin yllättäen löysin heti kirjan alkulehdellä olevan lauseen:  Menetyksestään toipuville. Heureka! Ymmärsin. Runot aukesivat uudella tavalla, ja muuttuivat heti kokonaiseksi tarinaksi eletystä rakkaudesta.

sanat istuvat ryhdikkäinä

                               kukaan ei kuule

    kysyisikö jos tietäisi

                              vastausta ei ole

en osaa kertoa etukäteen

              mihin sanani lasken

  kannan niitä käsissäni

  ota vastaan alku ja tämä kaikki

   muista

loppu ja alku rakastavat vain kerran

Raila osaa käyttää sanoja taitavasti, valikoiden, tiivistäen. Hän kuvailee aforismimaisin lausein, luonto on usein vertauskohteena tunteelle. Tunne on pian käsinkosketeltavaa, ja intiimiä. Joskus jopa siinä määrin, että lukija tuntee olonsa ulkopuoliseksi, mutta haluaa seurata mukana samanaikaisesti. Kuin lumoutuneena. Hetki tiivistyy lauseeseen ja pitää sen tiukasti koossa. Naisen ja miehen välinen tunnelataus on hypnotisoivaa. En sillä tarkoita, että se olisi seksuaalisesti latautunutta, vaan tunteen syvyyys ja todellisuus ja unelmatkin ovat konkreettisesti juuri tässä ja nyt, muuta turhaa ei ole. puhdas vesi silittää unet, yö on sileä vihreä syli ja olisit niin totta että ikävä katoaa jakavat noin kuusikymmentä runoa kolmeen osaan.

  koivun lehdet ovat pitsiä

                                            sanoit

                 ja minä kerroin rakastavani

         yksinäisiä öisiä hetkiäni

                      silloin ne olivat todellista aikaa

             ja hän koivun pitsinä

maalasi minut

Runojen ystäville suosittelen kaunista runokirjaa, ajatusta herättävää. Itselläni oli vaikeus valita runoja malliksi, kaikissa oli nauha, mikä liitti ne yhteen seuraavaan, mutta koivun lehden pitsi on sanakuvana jo niin kaunis, valitsin sen. Vaaleanvihreät saniaiset, virtaava vesi  ja usva, mitkä toistuvat runoissa, olisivat myös kuvanneet tunteiden kirjoa. Tutustu Railan runoihin ja ajatuksiin hänen blogissaan valoon ja tuuleen. Löydät sieltä myös yhteydenottolomakkeen. Tilaa kirja itsellesi tai lahjaksi! Menetyksestään toipuvat voivat olla tunteiden vietävissä ja samalla he voivat löytää lohtua siitä, että samaa polkua on kulkenut joku toinenkin. Kirja voi antaa voimaa ja uskoa eteenpäin, sillä kukapa meistä ei olisi rakastanut!

P.S. Katso myös tänne.

16 thoughts on “Runoja/ PUHDAS VESI SILITTÄÄ UNET

 1. Siinä kirjassa taitaa olla monta hyvää asiaa, luulee peikko tekstisi perusteella, ja muutenkin.

 2. Irma: Kiitos, sillä olet todella paneutunut kirjaseeni. Arviosi on rehellinen, rauhalllinen, etsivä. Pidin siitä kovin.

  Isopeikko: Kiitos, Peikko-hyvä, arvostan tätä.

 3. Runot ovat herkkiä, päättelen tästä postauksestasi.

 4. Pingback: KRITIIKKI | Valoon ja Tuuleen

 5. Sanoja, joihin palata, on hyvä löytää.

 6. susupetal, voiko sen kauniimmin sanoa 🙂

 7. susupetal: Palaaminen sanoihin on kuin matka, jonka löytää hyvän ystävän luokse.

 8. Olen jo pitkään – monta blogia sitten – ihaillut Railan taitoa kirjoittaa runoja. Ne ovat oikeita runoja. Niitä pitääkin saada pohtia ja lukea monta kertaa.
  Olipa hyvä, että kirjoitit tämän arvion, nyt tiedän, miten saada tämä kirja. Hukkasin Railan välillä, mutta nyt olen löytänyt taas. Ja löysin itsellenikin runoblogin, vaikka se onkin vielä alussa.

 9. Uuna: Nöyrin kiitokseni. Irma: Olet kyllä ihana serkku;-)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s