WONDERS

Short Stories. Photos and pictures. Poems even.

Sisustuskirja/ 12X KOTI

3 Comments

Johanna Kivilahti ja Krista Keltanen:

12X KOTI

-Kutsuvia koteja ja persoonallista asumista Suomessa.

Tutustuin kirjan julkaisemiseen Kristan blogissa. Olen seurannut hänen valokuviaan kotonta ja maailmalta, ja ihastunut hänen värimaailmaansa, valoisiin, herkkiin ja tyylikkäisiin kertoviin kuviinsa. Maaliskuussa ollessani Helsingissä, ostin kirjan heti itselleni. Pihistin lukemista kunnes saavuin kotiini New Yorkiin. Pala Suomea kainalossani.

Useampi meistä haluaa kurkistaa koteihin, useampi meistä on kiinnostunut sisustuksesta ja nauttii hetken toisenlaisestakin sisutusmaailmasta. Romanttinen rönsykin on kivaa, vaan ei minun kodissani. Eikä sitä juuri ole tässä kirjassakaan. 12x koti kirja sisältää niin monta mielenimukaista kotia, että en jaksa jättää sitä kirjahyllyyn vaan valitsen vuorotellen kodin joka voisi olla minun!

Kuvatut kodit ovat kerrostaloissa, omakotitaloissa, kaupungissa, maalla, ladoissa (lue lato-talossa ) ympäri Suomea. Jokainen koti on kuvattu Kristan varmalla tyylillä, koko sivun kuvin tai kollaaseilla. Kuvat ovat selkeät ja asuntojen avaruus ja väljyys välittyy. Johannan teksti kertoo asukkaista ja kyselee, kuinka koti on löytynyt, mitä remonttia on tehty, tai jätetty tekemättä. Mikä toimii juuri tämän perheen tarpeiden mukaan? Asukkaat antavat värin ja tunteen, ja sisällön kotinsa sydämeen.

Suomeen on saapunut ja pysyvästi jäänyt mannermainen tyyli, kuulas kodikas tanskalainen, pariisilaisella ripauksella. Sanoisin monen tyyliä eclectic-tyyliksi, ei mitään yksi sohva-kaksi-tuolia-kolme pöytää-sarjaa. Kirja alkaa Rebeccan  kodilla. Kaunista hillittyä valkoista, uusiokäyttöön otettua vanhaa kunnostettuna, vaaleaa pastellia väripilkkuina. Kirja päättyy Petriinan kodilla, valkoista, harmaata ja keltaisen pikantteja yksityiskohtia. Mutta, kas, kuin pilkku i:n päällä, molemmat päättävät päiväntyönsä samankaltaisella valkoisella sohvalla! (Jollaisella minäkin nyt kirjoitan.)  Kirjan edetessä värit lisääntyvät. Rillan kodissa on päävärejä reippaasti musta-valkoisen lisänä, Villa Hattaran puutarhakodin maalaistunnelmaa, ja Lillin boheemia ja persoonallista itämaista tai ainakin vanhaa pariisilaista tunnelmaa myöten.  Mukaan mahtuu tyylikäs ja avara espoolaisen arkkitehti Joannan koti. Kodeissa on mustaa seinää, vanhaa hirttä ja kuitenkin kirja on kokonaisuus nykyaikaisesta suomalaisesta sisutuksesta. Henkilökohtaiset esineet ja oma tyyli on vahvasti esillä kaikilla, mikään kodeista ei näytä lavastetulta.

Kirjan mainio lisä on asiantuntijoiden, sisutusarkkitehtien, sisustuliikeiden vetäjien, lehtien toimittajien ja niin edelleen, lausunto kodista. Mitä haluaisit lisätä? Mikä on lempitilasi? Paras oivallus? Mikä on tämän kodin tuoksu! Laventelia, sitruunaa, juuri samutettua kynttilää, kanelipullaa! Olisin voinut kirjoittaa jokaisesta kahdestatoista kodista, mutta sehän on kirjassa. Nyt kaikki sisutuksesta kiinnostuneet, jotka ette ole kirjaa vielä hankkineet, kauppaan ja tuoksutteleman ihania suomalaisia koteja! Krista sanoo alkulehdellä: “Jokaisen kuvauspäivän jälkeen teki mieli sisustaa oma koti uusiksi.” Ennenkuin ryhdyn toimeen, taidan tänään vierailla Kristan luona, Villa Solbackassa.

Siellä odottaa suuret pinot kirjoja ja siellä tuoksuu santeli, appelsiini ja vanilja!

3 thoughts on “Sisustuskirja/ 12X KOTI

  1. Tällaiset kirjat ovat tosi koukuttavia. Meillä on Suomalaisia koteja -kirja vuodelta 1954. Sitä jaksoin lapsena selata loputtomiin ja kuvitella millaista olisi asua missäkin kodissa: minkälainen henki ja tunnelma niistä henki.

    • Ina, näin on. Ostan usein mielummmin sisutuskirjan kuin romaanin. Mielikuvistus saa siivet ja voi viettää aikaa mukavasti toisenlaisessa maisemassa tai kodissa.

  2. KRISTA KELTANEN PHOTOGRAPHY

    Krista Keltanen kommentoi Facebook sivuilleni seuraavasti:
    “Oi Irma, miten ihanasti kirjoitettu! Tuli tippa linssiin! Kiitos niin upeasta kirjoituksesta! Oikein ihanaa kesää sinulle.” Luonnollisesti olen aivan otettu ja ilahtunut.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s