WONDERS

Short Stories. Photos and pictures. Poems even.

uusi lempikaupunkini

4 Comments

Viime vuonna lomailimme Arizonassa. Pidin kovasti maisemista ja adobe taloista, väreistä, Sedonasta. Luulin sen olevan lempikaupunkini. Mutta nyt jouduinkin vaihtamaan mieleipidettä, Santa Fe voittaa! (Jostakin syystä juuri viimeeksi vierailemani kaupunki aina tuntuu voittavan, miksiköhän?) Kaupungissa oli vireä taiteellinen ilmapiiri. Ihmiset olivat avoimempia kuin Arizonassa, mielestäni. Kiireettömämpiä. Sadoittain gallerioita rivissä kuin kirjavat helmet Canyon Roadilla sekä vanhassa kaupungissa, Santa Fe Plazalla. Paljon kaunista vanhaa, kirkkoja, vanhoja rakennuksia kuten esimerkiksi  USA:n vanhin asuttu talo vuodelta 1200- jotakin.

_DSC0070 blog

_DSC0073 blog

_DSC0064 blog

Piipahdimme pariin kauppaan ihailemaan koruja ja saviruukkuja. Turistipikkuroinaa oli tarjolla yllättävän vähän. Hopeaa ja turkoosia löytyi joka kukkarolle. Ei aina ehkä minun! Ihailin erästä saviruukkua, hinta oli $5000! Täällä voi ja tulee tinkiä, tai oikeammin keskustella hinnasta, mutta en ollut sillä päällä, tuskin olisin saanut tarpeeksi alas kuitenkaan. Myyjä ei katsellut pitkin nenäänsä, vaan kertoi työtavasta, mitä astiaan on käytetty. “Ei, ei, älä vaan ota sitä alas hyllystä! Mutta kuka on taiteilija, ja löytyykö teiltä hänen  elämänkertaansa?”  Sain valokopion Frederica Antoniosta, Acoma intiaani taiteilijasta. Yhdessä putiikissä jouduin puhumaan saksaa, omistajatar oli käynyt koulunsa siellä viisikymmenluvulla ja oli tuntevinansa saksalaisen korostuksen äänestäni. Hyvin arvasi. Vaihdoimme elämäntarinamme kiirehtimättä, saksaksi.

_DSC0065 blog

Hotellimme oli lähellä vanhaa Santa Fen rautatieasemaa. Nyt se on muuttunut, kauppoja, taide gallerioita, ravintoloita ja kahviloita on ilmaantunut kokoontumispaikoiksi. Upeita meksikolaisia ovia, ikkunoita, takorautaa oli esillä suuressa hallissa, tavaroita joiden ympärille voisi suunnitella talon! Pari ravintolaa odotti asiakkaita, palasimme sinne illaksi.  Ruokatarjonta oli koko matkalla hyvin meksikolaispitoista, chili-voittoista. Ei varsinaisesti lempiruokaani, ja toisenlaista kuin samat annokset New Yorkissa._DSC9880 blog

_DSC0062 blog

Kävelymatkan päässä oli kauniisti ruusuistututuksin  ympäröity vanha kirkko, Santuario, pyhitetty meksikolaiselle pyhimykselle, Nuestra Senora de Guadalupe. Kiersimme kirkon, mutta ovet olivat kiinni. Nuori pari kävi laskemassa kukkakimpun patsaan jalkojen juurelle.

_DSC0051 blog

_DSC0049 blog

4 thoughts on “uusi lempikaupunkini

  1. en yhtään ihmettele, et ihastuit Santa Fehen, mukavaa oli kuljeksia kaduilla näinkin;)

  2. Täällä olikin vaikka mitä. Peikko ei ollut käynyt pitkään aikaan katsomassa ja nyt oli monta hianoa kuvaa ja sanaa. Peikon miälestä kaikki kulttuurijutut ovat miälenkiintoisia ja noissa sinun jutuissa oli sellaisia. Niitä tutkiskeli ihan miälikseen 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s