WONDERS

Short Stories. Photos and pictures. Poems even.

9. Seuraavana päivänä 1/2

2 Comments

Aamiaisen jälkeen ohjelmassamme Uudessa Meksikossa oli vierailu Taosin historialliseen intiaani kylään.

Matkalla sinne ihmisiä hyöriskeli asettelemassa pihamyyntiä pystyyn pienehkön julkisen talon (kirkko?) pihalla. Täytyyhän se katsastaa! Enimmäkseen nuoria äitejä lastensa kanssa asettelemassa tavaroitaan myyntiin.  Ostin pieneltä pojalta kaksi kaunista simpukkaa dollarilla. Hetken kuluttua kuulin kutsun: “Olet varmasti suomalainen”, sanoi nuori nainen suomeksi. ”Noh, olen!” en voinut valehdella. Eikä olisi ollut tietysti syytäkään. “Arvasin heti kun kuulin äänesi!” Kättelimme kauniisti, suomalaisittain. Hänen nimensä oli Nina ja hänen ympärillään pyöri kaksi pientä lasta, joille hän ruotsiksi kertoi, että olin on Suomesta. Hän tyhjenteli tavaroitaan mahdollisen Suomeen muuton ajatuksissa. Hänen miehensä matkustelee paljon, ja lasten kanssa olisi kivaa olla kotona. Pöydälle hän oli laittanut paljon lasten tavaroita ja maassa olivat autonistuimet ja muut lasten isommat lelut.

Olin kuitenkin kiinnostunut kuvista, jotka olivat IKEAn lasikehysten välissä. Näyttivät vanhoilta kuvilta. Pyysin Ninaa poistamaan kehykset, sillä jos ne kiinnostaisivat minua tarpeeksi, en veisi raameja mukanani kuitenkaan.  Kuvat oli kauniita kulkemattomia postikortteja Vienan Karjalasta! Museoviraston kuvia 1800- luvun lopusta. Kolme kuvaa oli ottanut I.K. Inha, jonka nimen muistan kouluajoilta. Todella kauniita kortteja. Ketä muuta ne voisivat New Meksikossa kiinnostaa! Ostin kaikki viisi. Halusin vielä pysähtyä siellä Taos Pueblon visiitin jälkeen ja varmistaa, että sain kaikki mitä hänellä oli.  Olisin vielä jutellut hetken ja kertonut, mistä hän löytäisi Monan. Isäntä ei kiertele kirppareilla eikä lähtenyt sinne takaisin nytkään.

Anja ja Lyyti Etulan takalla. S. Paulaharju, Perho, Jylhä v. 1928, lukee kuvan takana.

Carelia 001

Tervehdys Venehjärvestä. I.K. Inha, Viena, Vuokkiniemi, Venehjärvi 1894.

Carelia 4 001

Tatjanankin täytyi rahvaan paljouden vuoksi auttaa äitiään. I.K. Inha. Viena, Kontokki, Kostamus v. 1894

Carelia 3 001

Feodorilan emäntä leipoo. Albert Hämäläinen. Ilomantsi, Liusvaara v. 1927

002

Turkilla prostitus. I.K. Inha. Viena, Uhtua, Jyvölahti v. 1894

cards from Carelia 001

 Tiesitkö muuten, mikä on turkilla prostitus? En minäkään! Kas tässä selostus: Morsian esitti ennen lähtöään itkuvirret kotiväelle. Pihalla seisoi turkin päällä ja kumarsi maahan saakka jättäen näin kuvaannollisesti jäähyväiset kotiväelle ja kotiseudulle.

2 thoughts on “9. Seuraavana päivänä 1/2

  1. Wow. Cool photos

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s