WONDERS

Short Stories. Photos and pictures. Poems even.

suomalainen sunnuntai 1/2

Leave a comment

Viime viikonlopulla olimme Isännän kanssa Sveitsissä. Kävimme katsastamssa joulumarkkinat Zürichissa, Strasbourgissa ja Schaffhausenissa. Näistä adventtiviikon pikavisiiteistä taitaa tulla tapa, mistä on tuskin mitään harmia!

Sunnuntaina hyppäsimme junaan Klotenista ja matkasimme noin 40 minuuttia Schaffhauseniin. Kaupunki on kuuluisa vesiputouksistaan, emme kuitenkaan ehtineet sinne asti.  Ilma oli viileähkö, näimme ne junan ikkunasta ja se riitti tällä kertaa. Asemalla hortoilimme hetken miettien, missä kaupungin keskusta mahtaisi olla. Vanhahko pariskunta antoi neuvon ja osoitteli radan toiselle puolelle. Lähdimme ylittämään katua ja saimme heti nuhteet! “Suojatielle, suojatielle”, he huudahtivat. Luonnollisesti auton autoa ei ollut näkyvissä. Noh, teimme kuten käskettiin. Ensimmäiset kadut olivat hiljaiset. Vain pari kahvilaa oli auki.  Napsin valokuvia vanhoista taloista, katselimme näyteikkunoita ja jatkoimme kävelyä.  Marsipaanitontut hymyilivät ikkunassa. Tuntui sunnuntaille.

cropped-dsc3322-blog.jpg

_DSC3325 blog

_DSC3398 blog

Yllättäen kaikki kadulla olevat kääntyivät menemään samaan suuntaan. Mitähän siellä? Kas, tuollahan on joulumarkkinat! Sinne tietysti! Tavaraa oli runsaasti tarjolla. Paljon paikallista käsityötä, puutöitä, leivonnaisia, villasukkia, sisustustavaraa jne. Glühweinia tarjolla, tietysti. Grilli kuumeni bratwursteista ja muista makkaroista. Ostin pari postikorttia. Kaksi vanhempaa miestä asetteli soittimensa ja tuolinsa kadulle ja soittivat aivan ihanaa vanhaa joulumusiikkia. Jäimme hetkeksi kuuntelemaan. Joulupukki ja aasi kulkivat markkinakansan keskellä, aikuiset yllyttivät lapsia kuviin ja syöttämään leivänkannikoita aasille. Itkuksi meni monelta rassulta.

_DSC3347 blog

Parin kadunkulman päässä liehuivat Suomen liput. Suuntasimme sinne kuin magneetin vedossa! Suomalaisia! Ja glögiä! Vanhempi sveitsiläinen mies leuhutteli pannun kantta ja lasketteli makoisia aromeja höyryn kera ilmaan. Ostin mukillisen. “Tämähän on makeaa!” “Pitäisikö olla enemmän vodkaa?”  kysyi nuorempi mies. “Sehän se varmaan on! ” naureskelin ja nautin kotoisasta mausta ja tuoksusta. Jäimme juttelemaan. Nuori nainen, Sirpa  on äitinsä puolelta suomalainen, ja hän puhui erittäin hyvää suomea. Nuori mies, Ueli, joka ystävällisesti sanoi, että sanotaan vaan Veli,  yllätti minut olemalla sveitsiläinen. Hänen suomenkielensä oli paljon parempaa kuin minun! Suomi-fani. Hän on perheineen taas hakemassa vuokramökkiä ensi kesäksi Suomesta ja todennäköisesti lomailee merenrannalla jossakin Länsi Suomessa. “Onko täällä paljonkin suomalaisia?” kysyin. Paikallisessa Suomi seurassa on noin 160 jäsentä, työntuomia vaikka kuinka monta. Koko Sveitsissä on suomalaisia noin 7000. Tiskin ääressä oli myös eräs Harri, joka oli siirtynyt työantajansa toimesta Schaffhauseniin. Hän on seilaillut Atlantia risitin rastiin ja vierailut 37 :ssä USA:n osavaltiossa. Hän heittäytyi juttusille englanniksi Isännän kanssa, kun me muut tarinoimme suomeksi. Harrin piti lähteä joulupukiksi suomalaiseen tarhaan ja hän erosi anteeksipydellen joukosta. Me jatkoimme matkaamme pitkin rantatietä ja kiipesimme ylös roomalaisia portaita Munot linnoitukseen, mikä vartioi kaupunkia korkean mäen harjalta.

_DSC3359 blog

Olin ilahtunut juttuseurasta ja pyrähdin vielä hyvästelemään ennenkuin jätimme Schaffhausenin taaksemme ja kiisimme junalla takasin Zürichiin. Tapaamaan toista suomalaista, Anne-Maria.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s