WONDERS

Short Stories. Photos and pictures. Poems even.

kotikylän kuulumisia

2 Comments

15.9.1944

Pikku Kirstini!

Jo kauan sitten kesällä postittivat kotoasi minulle henkivakuutusrahoja ja samalla kertoilivat Sinusta. Usein olenkin Sinua muistanut aatellen askeleitasi siellä kaukana kotoa poissa. Näin nyt sitten kävi kuin on käynyt. Sinäkin evakoksi jouduit. On hauska saada elämänkokemuksia vanhuuden ajalle muisteltavaksi, joskin ne aina eivät mene aivan kivuttomasti. En tiedä, vieläkö lienet siellä Mäntyharjussa, mutta uskaltaudun kirjoittamaan. Mäntyharjuun kerran seitsemisen vuotta sitten valittiin vastaavaan virkaan luokkatoverini Riihimäen ajoilta, Kirsti K. “Maalaiskunnasta” aikanaan luin. Jos kaimasi siellä vielä vaikuttaa, niin halaa minun puolestani pikku-Kisua!

Ihmettelet varmaan, mikä minut sai kirjoittamaan. Enemmän ihmettelisit, jos tietäisit, kuinka vaikea minun useimmiten on ryhtyminen tähän. On kuin olisi vankeusrangaistuksesta vapautunut, kun ukko tulee lomalle, eikä tarvitse taas muutamaan päivään pistää rakkautta paperille. Nyt on kummallinen henki päällä, joten Mäntyharjun postinkantajan reppu painaa alle 20g enemmän!

Kyllä Sinä olet onnellinen ihminen, kun et jäänyt munimaan tänne, vaan avasit näköalojasi. Tietysti ensin oli ikävä, kotiväkeä ja kotiseutua, mutta Karjalassa kansa on niin ystävällistä ja vieraanvaraista, eivät he sulkeudu koppiinsa niinkuin me. Tulevaisuus tietenkin lienee vähän hämärä kohdallasi, mikäli siirtokuntasi mukana vielä elät – minne Herra suvaitsee Sinut heittää jälleen. Mahdollisuuksiahan sillä alalla lienee suunnattomasti. Aikahan nyt on -elo kuin nuoralla tanssimista Suomen kansalla tällä hetkellä, minne päin aisiat kääntyvät, kaikki riippuu rauhanehdoista. Omalta kohdaltanikin. Tuleeko Rakas Aviomies kotiin vuosien jälkeen jo piankin ja millä aikoo minut akkansa syöttää ja vaatettaa. Kankkon Tiili Oy on myyty -aikanaan kai sitten pakataaan ja lähdetään. Tullaano tiellä vastaan?

Hyvään tapaan pitäisi kertoa kotikylän kuulumisia. Jokinen on ainakin sanonut itsensä irti kunnanhuollosta. Palkankorostustako vai. Ja sitten täällä on joka mökissä kansoitettu kaksinkertaisesti ja pellolla kalahtaa karjankello, mihin ei olla totuttu. Ja kun on lipevä. voi onnistua saamaan litran maitoa ilman kuponkeja ja on perin onnellinen. Kiire on hirveä, ainakin minulla näin syysaikaan, vaikka ei ole kuin kaksi pahankurista tenavaa ja yksi ruokavieras hoivattavana. Mutta puolukat ja sienet kutsuvat ja vaatetta täytyy ommella ja sukkien parsiminen ei lopu milloinkaan, vaikkakin se vasta alkoi, kun siirryttiiin sukkakannalle. Äiti on omissa hoiteissaan ja olen yksin. Mirja on Turussa Suklaatehdas Hellaksella onnellisena, hän aloitti t.k. alusta.

Riittää, riittää jo. Minun tekee näin yksin iltaa istuessasi jotain hyvää ja luulen, että otan perunajauhoja ja sokeria ja kaakaota ja voita ja teen karamellia itselleni. Minulla on kauhea ruokahalu, aina pitäisi syödä ja hame ihan käy piukaksi, eikä tahdo saada kylliksi hamstrattua. Talvi on edessä, kyllä rasvat putoo!

Sydämellinen tervehdykseni Sinulle ja kaikkea hyvää mukaan. Muista meitä toisinaan! Maire.

2 thoughts on “kotikylän kuulumisia

  1. Ennen kulkivat kirjeet tiuhemmin, nykyään todella harvakseltaan. Toisaalta ei kovin kaukana ole aika, hitusen ennen kännykkäaikaa, jolloin joka taloudessa ei ollut vielä tavallista puhelintakaan, niin silloin kirjoiteltiin asoista ja tapahtumista.
    Vanhat kirjeet on parasta ajankuvausta. Niissä on nostalgiaa, josta tykkään, itsekin kun edelleen kirjoitan etanakirjeitä.

  2. aimarii, totta! Oikein oli kiva kun postista kolahti paksu kirje. Mukava, että olet etanakirjeiden kirjoittaja, niistä jää muistoa ajasta, jota me juuri nyt elämme.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s