WONDERS

Short Stories. Photos and pictures. Poems even.

Rauhaa ja myrskyä

Leave a comment

17/9-44

Kirsti hyvä!

Reippaat terveiset taas täältä ja paljon kiitoksia kirjeestäsi, joka oli minua odottamssa tullessani “kotiin”. Olemme nimittäin olleet aina siitä asti kun tämä tilanne alkoi rauhoittua, tavallaan rauhan töissä.

Vaihdoimme miekan auraan jos nyt näin voi sanoa. Yksikkömme autoista on osa suorittamassa siviilikuljetuksia ja meistä on niin moni kuin on mahdollista osallistunut sadonkorjuutyöhön lähimmässä ympäristössä. Kyllä minäkin olen sen verran kaivanut perunoita, etten varmasti niin paljoa vuodessa syö, ja sama pitää vehnän korjuuseen nähden paikkansa. Talvella voi sitten ainakin hyvällä omalla tunnolla syödä sitä jokapäiväistä leipäänsä kun on omalta kohdaltaan osallistunut sen talteenottoon.

Käytän mitä suurimalla ilolla saamaani lupaa poistaa tuon jäykän “Te”- sanan välillämme. Siis kädenpuristus sen varmuudeksi, vaikka valitettavasti näkymätön.

Nämä maailman tapahtumat kehittyvät niin nopeasti, ettei täällä ole joka hetki tilanteen tasalla. Aselevon voimaan tultua olisi olettanut ilontunteen  olevan aivan valtavan.  Se ei kuitenkaan ollut täydellinen, sillä ensinnäkin sitä hillitsi ja vieläpä erittäin tehokkaasti se tosi asia, että (epäselvä sana) senkun jatkoi vaan. Oma tykistö pysyi vaiti koko ajan joten tilanne kyllä oli hieman erikoislaatuinen. Sen aamun kyllä aina muistan, kun meidät kaikki kerättiin varhain aamulla ja ilmoitettiin että kello 7  astuu voimaan aselepo. Se oli unisena hieman vaikeasti tajuttava asia, yli kolmen vuoden  jo mentyä sodan merkeissä. Ei se tuntunut lainkaan todelliselta. Kun kello näytti seitsemää, niin odotimme, että vieläkö nyt tulee kranaatteja ja lakkaako jalkaväen aseiden tuli linjassa. Kranaatteja tuli ja linjassa oli kiivas räiske ajoittain.

Alku siis ei oikein oikeuttanut minkäänlaiseen optimismiin, mutta mitäpä alusta jos lopputuloksena olisi kunnollinen rauha. Sitä siis toivokaamme, sillä se kuitenkin on pääasia.

Vieläkö olet harrastanut uintia niinkuin kerroit aikaisemmin, jokainen ilta tapahtuneen? Silloin Äänisen liepeillä ollessamme, siitä tulee ensi talvena kaksi vuotta, kävimme joka päivä uimassa aina joulukuun loppupuoleen asti. Olinpaikamme oli silloin aivan rantaviivassa ja siinä oli vielä kaiken lisäksi sauna. Tuota saunaa lämmitimme joka päivä ja kuumasta löylystä pulahdimme aina järveen. Se kyllä virkisti varsinkin sen jälkeen kun lumisateiden ansiosta oli veden pintaan muodostunut kerros märkää lunta. Sellainen kuuri oli varsinkin minulle, järvettömien tasankojen kasvatille jotain erikoista ja ennen kokematonta. Toisinaan kun kävi kova myrsky, oli korkeassa aallokossa oikein hauskaa, niiden vyöryessä ylitse ja aallonpohjassa ollessa näytti lystikkäältä olla korkeiden vesivuorien joka suunnnalta saartamana.  Sille veti vertoja ainoastaan Ahvenanmeren ulkosaaristo, eräällä luodolla viettämäni aika talvisodan jälkeisenä keväänä.  Huomasin, että pidin siitä kun myrsky oikein riehui ja suuret vesimassat iskivät jyristen korkeita rantakallioita vastaan, lennättäen vaahtopilviä korkealle ilmaan. Sillloin kului vartioaika ihan huomaamatta ja ellen ollut vartiossa, olin kuitenkin kalliolla katselemassa myrskyävää merta. Ehkä hymähdät tälläisille taipumuksille sillä ei se järkevästi ajatellen liene muuta ansaitsekaan. Niillä jotka silloin ovat  merellä on varmasti paha olla, tiedän sen kyllä.

Tuntuu niin kovasti oudolta näin ensin tämä uusi puhuttelumuoto, mutta varmasti siihen tottuu pian. Jos olisimme henkilökohtaisessa keskustelussa niin luulen, etten osaisi käyttää sitä joutumatta pahasti hämilleni, ainakin näin ensikerralla.

Toivon Sinulle kaunista syksyä hyvine marja ja sieni (epäselvä sana). Kuulemiin, monin terveisin, K.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s