WONDERS

Short Stories. Photos and pictures. Poems even.

Gallupiin illaksi

Leave a comment

4. Gallup, Most Patriotic Small Town in America for 2013–2014. Olemme Navajo maassa.

2014 06 11_1243 blog

Rautatiet 1880- luvulla rakennuttivat kaupungin. Gallup on saanut nimensä David Gallupin, American and Pacific Railroad palkkamestarin mukaan.  Sinne saavuimme seuraten junia päätien varrella. Yksi junista minkä Isäntä laski, oli 151 rahtilavaa, kontit kahdessa kerroksessa. Edessä veti neljä veturia, takaa työnsi kaksi. Ja niitä meni jatkuvasti! Amerikka liikkuu raiteilla ja pyörillä. Veimme laukut hotelliin, söimme viereisessä Applebee ravintolassa. Kysyimmme sitten vastaanottotiskiltä, tapahtuuko kaupungissa mitään nyt alkuillasta. Tapahtui kaksi asiaa: 1. Intiaanit esittävät tanssejaan aukiolla. Ohjelma oli viehättävä. Kaunista huilunsoittoa ja erittäin taitava hoop tanssija. Ei hula-hula vaan hoop, jatkuvassa hyörinnässä hän pujotteli renkaiden sisään ja ulos, keskeyttämättä, maksimmillaan viiden renkaan kanssa. Hämmästyin, kun lähempää kävin tervehtimässä, miten vanha hän todella oli, kuusissakymmenissä.  Päivitäin eri lähialueen heimojen edustajista tanssii ja soittaa iltaisin kesän ajan. Paikalla oli pari sataa katselijaa, ja äkkivilkaisulta näytti että meitä valkonaamoja oli vähän. Eräs englantilainen vanha pariskunta esiteltiin ja kansa taputti. Kaupungin väesto jakautuu keskimäärin 35% valkoisia, 44% intiaaneja. Olemme nyt Navajo heimon alueella. Pieniä ihania mustasilmäisiä lapsia hyöri aikuisten jaloissa, ja kaikilla naisilla oli hurjat tatuoinnit ympäri näkyvää kehoa, myös kasvoilla ja kaulassa. Auringon laskiessa pieni kori asetetiin hiekkaiselle tanhupaikalle ja kävin heittämässä pari dollaria kannustuksen vuoksi. Ja olihan tanssi ehdottomasti katsomisen arvoinen.

Gallup dance

Kun muu sakki nousi kehään käsikäteen hyvästelemään ja tanssimaan, lähdimme Isännän kanssa katselemaan lähikatuja. 2. Kaupat menevät kiinni kello 6 illalla. Kaupunki on tunnettu muraaleistaan. Emme osanneet kuitenkaan kiertää tarpeeksi kauan, ja kaupunki oli hiljainen, mutta nämä kuvasin.

murals

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s