WONDERS

Short Stories. Photos and pictures. Poems even.

Window Rock

3 Comments

5. Window Rock, Arizona, Tségháhoodzání, on Navajo Landin pääkaupunki, jonne hallinnolliset keskukset ovat kasaantuneet.

window rock

Keskeisellä paikalla on kallio, jossa on nimen mukainen ikkuna. Pieni puisto puisto kukkii pieniä kuivia erämaan kukkasia.

2014-06 04 Four Corners

Sotamuistomerkki valtaa keskeisen aseman siinä. Navajo Code Talkers, kääntäjät, jotka omalla kielellään lähettivät koodeja, olivat toisen maailman sodan sankareita. Kaksi intiaaninaista istuu myyntipöytänsä vieressä, puun varjossa. Ostan itselleni simpukanhelmiäisestä tehdyt korvakorut, ja pari helmi/nahka ranneketta. Nainen esittelee korujaan. Pöydällä on pitkät katajanmarjoista tehdyt helmet. Hänen vanha äitinsä on ne tehnyt!  Olisin ostanutkin, jos olisin keksinyt missä niitä pitäisin. Koristeena ehkä. Äiti on myös kova kutomaan Navajo mattoja. Naureskelimme, että on hän paljon ehtinyt muutakin tekemäänn, kuten 12 lasta! Leuto tuuli heiluttelee puun lehtiä, keskustelemme yhtä sun toista. Joku valokuvamalli oli ostanut hänen helmensä, mutta sitä aikakausilehtiä missä malli oli,  ei heti löytynyt pöydän alta. En ihmettele ollenkaan, jos menevät kaupaksi. kuitenkin monet ovat minun makuuni liian prameat.

2014 06 11_0921 blog

2014 06 11_0922 blog

Myöhmmin illalla huomasin, että nahkakorut olivat käsilaukussani ja korvakorut olin kai pistänut kassiin taskun vierestä eikä niitä löytynyt mistään. Olimme silloin jo aivan liian kaukana palataksemme etsimään.

Seuraava kohde on laakso, jonne minun ei olisi pitänyt kai mennä!

 

3 thoughts on “Window Rock

  1. Luin kaikki matkakertomuksesi osiot. Tavattoman kiinnostava matka upean kuvasaldon kera.
    Tuntuiko sinusta, että siellä on osattu hoitaa tämän vähemmistöväestön asoita?

  2. aimarii, ongelmia on vähemmistökansan kanssa. Navajot ovat saaneet oman autonoomisen alueensa, mikä on kooltaan suuri osavaltiohin verrattuna. Useammassa intiaani reservaatissa on työttömyys ja alkoholismi ongelmallista. Heillä on kuitenkin nyt paremmin kuin aikaisemmin, saavat pitää omat alueensa tai tapansa, eikä heitä yritetä survoa muottiin. Meidän lähin intiaani asutus on Shinnecock, saaren itäisellä alueella.

  3. Nuoriso on koulutetumpaa kuin aiemmin. Kansa ei näyttänyt kärsivän mistään, asumukset olivat ok. Navajot ovat mielestäni hyvin toimeentulevia. Matkallamme yövyimme kahdessa Native Americans, millä nimellä heidät nykyisin tunnetaan, omistuksessa olevissa hotelleissa. Kerron niistä kohtapuolin.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s