WONDERS

Short Stories. Photos and pictures. Poems even.

kanjoni

4 Comments

6. Canyon de Chelly, Arizona.       scan0002 blog Kartalta näkyykin koko matkamme hyvin: Albuquerque, El Malpais, El Morro, (Zuni Nation jää kartan ulkopuolelle), Gallup, Window Rock, Chinle ja  Canyon de Chilly, Monument Valley, Gooseneck State Park, Four Corners, (Cortez, jossa vain pysähdyimme), Mesa Verde, Durango, Route 84 suuntaan Pagosa Springsin kohdalta, sitten Santa Fe, Pecos, Albuquerque.  Tummenetut nimet olivat yöpymispaikkojamame.

Window Rockista jatkoimme länteen, suuntana upea, mutta vähän tunnettu kanjoni. Sen molemmin puolin kulki tiet, valitsimme eteläisen haaran. Turisti keskuksesta kerrottiin lisätiedot, ja koska tarkoituksenamme oli vaeltaa kanjoni alas White House raunioillle, sanoivat kierroksen kestävän kokonaisuudessaan neljä tuntia. Aika lähelle arvasivat, tai tiesivät. Meiltä meni ehkä 10-15 minuuttia yli. Ajoimme ensin tien päähän, Spider Rock oli nähtävä! (Minä en tietysti tiennyt siitä mitään aiemmin, heh, mutta Isäntä on aika tietolaari mitä tulee USA:n ja maailman maantietoon.  Jos hän ei keksi mitään tekemistä ja on  jaloissa pyörimässä, annan hänelle jonkun kartan käteen ja rauha palaa pitkäksi aikaa.) Eli siis tienpäähän, melkein 20 km yhteen suuntaan.  Päätimme katsoa muut nähtävyydet paluumatkalle.  Kaksi hiekkakivi huippua, 243.84 metriä korkeat, olivat alapuolellamme! Huikeaa! Ilma oli kuulas ja kanjoniin näki silmänkantamattomiin! Hieman pienempi kuin Grand Canyon, mutta sen jatketta, kapeampi, ja matalampi, mutta samat punaiset kivet värjäsivat sen. Muutama look-out pysähdys ja sitten pienelle retkelle White Houseen. Lämpötilat olivat siinä neljänkymmenen paikkeilla, Celsiusta, aurinko helotti, leuto tuuli kyyditsi meidät matkaan. Hatut, chek, vesipullot, check. Ja lähdimme 1.2 mailin alamäkeen kohti laaksoa.  Kaksi kilometriä, piece of cake! Osa polusta oli kapeaa kallioon hakattua vuorenrinnettä, osa hieman leveämpää kalliota. Osassa vain kolot jalanjälkiä varten. Muutama penkki levähtää. Alhaalla odotti laakso, jossa intiaanit ovat joskus asuneet 1000 vuotta sitten. Nyt siellä oli pari kauppiasta sateenvarjon suojassa auringolta. 20140605_141757-2 20140605_143546

Ja Valkoinen talo! Kallion seinämään rakennettu asumus oli vielä hyvässä kunnossa, sen korkeampi osa oli rapattu valkoiseksi. Kauan siellä ei voinut olla, se oli ainoa katseltava, paitsi korkeata vuoren seinämät. Istahdimme juomaan vettä. En ole koskaan ollut niin janoinen elämäni aikana kuin tällä lomalla. UV lukemat olivat 11 ja ilmankosteus 3%! Olimme korkealla, nytkin noin 2400m merenpinnasta. Jano! Polvet ei kestä! Kuolen! 1.2 mailia alas meni suhtkoht mukavasti, sama matka ylös tuntui kymmeneltä maililta! Kahteen otteesen meinasin antaa periksi, en olisi millään jaksanut nousta niin jyrkkää reunaa, vaikka pito oli hyvä, eikä hiekka kierinyt timberlandien alla. Mutta henki meinasi loppua! Onko mitään järkeä, että näin vanha nainen joutuu koluamaan kaiken maailman notkot ja mäet! Henki lähtee! Seuraava loma on risteily! Ainoa ongelma, kuinka siirtyä aamiaispöydästä lounaspöytään.

2014 06 11_09812014 06 11_09742014 06 11_0986

 

Seuraavana aamuja olin jo unohtanut hankaluudet. P.S. Alin kuva kannattaa suurentaa!

4 thoughts on “kanjoni

  1. Onpa komeat maisemat. Kallioseinämien raidat sopisivat juuri nyt myös makrohaasteeseen

    • arleena, en ehdi makroon enkä kollaasiinkaan mukaan, ellen tee jölkiködessä. Olen Marylandissä. Häitä huomenna viettämässä. Kiva, että jaksat seurata puuhiani, mietin juuri yhtenä päivänä, että lukeekohan näitä kukaan. Kiitos.

  2. Aivan huikean mahtavaa saada lukea reissustasi. Jospa itsekin olisi joskus voinut nähdä ja kokea tuollaisia maisemia. Kiehtovaa. Eihän tätä risteilyyn voi verratakaan, eihän?

    • aimarii, kun matkalle pääsee, niin se on kivaa, ilman muuta. Voi olla että odotan niitä risteilylomia myöhemmin. Mutta koville otti se ylösnousu. Kiva, että jaksat lukea, kyllä minäkin seikkailen siellä lumen ja soiden keskellä kanssasi!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s