WONDERS

Short Stories. Photos and pictures. Poems even.

Mikä oli matkamme pääkohde?

4 Comments

-Isännälle se oli Monument Valley.

-Minulle Mesa Verde. 1/2

-Yhteisesti se oli Santa Fe.

Siis 13.

Kaikki muu tähän mennessä oli minulle vain preluudia. Odotin eniten Mesa Verdeä. Sinne olikin pitkä matka! Varasimme hotellin kahdeksi yöksi Durangosta, Coloradosta. Esite kertoi sen olevan 45 minuutin päässä Mesa Verdestä. Tiesimme, että joudumme ajamaan sen verran takaisinpäin heti aamusta. Mikään ei missään vaiheessa kertonut, tai emme huomanneet, että kansallispuiston vierailukeskuksesta oli sen lisäksi vielä toista tuntia ajettavaa ennen ensimmäistä tärkeää pysähdystä! Oh …well…Ajelimme edestakaisin turhia maileja. Mutta allamme oli Ford Focus ja radiossa soi kovaäänisesti sirius-radio ja country musiikki. Mesa Verdeä on ollut asutettu noin vuodesta 1100 vuoteen 1330. jolloin alue yht’ äkkiä tyhjeni. Todennäköisesti kuivuus ja huonot viljelyolosuhteet ajoivat asukkaat lähiseutukyliin. Täältä ovat lähtöisin Hopi, Zuni, Acoma ja Laguna heimot. Alueelta on löytynyt yli 600 erikokoista kyläyhteisöä, joista vain osa on kunnostettu turistimia varten. Suurin osa kunnostetuista on 80% alkuperäisiä, suoranainen ihme! Kuiva ilmasto ja kalliokielekkeet mikä suojasivat sateelta ja tuulelta aikoinaan, ovat suojelleet aluetta satoja vuosia vielä sen tyhjenemisen jälkeen.

1. Cliff House.

Keskellä Suurta Mesaa (mesa=tasalakinen vuori) on Cliff House  (Kieleke talo), moni-kerroksinen raunio, Se on  suurin ja tunnetuin alueella. Se oli etelä– ja lounais-suuntainen, mikä tarjoaa enemmän auringonlämpöä talvella. Paikassa oli 200 huonetta, samoin varastotilat, avoimet tuomioistuimet, kulkutiet, ja 23 kivaa. Yli 700 vuotta vanha asumus on rakennettu hiekkakivestä, puisista palkeista ja laastista. Monet huoneet olivat kirkkaasti maalattuja.

 2. Balcony House.

Korkealla reunalla itään päin avautuen on Balcony House (Parveke talo) jossa on  45 huonetta ja 2 kivaa. Se on ollut kylmä asukkailleen talvella. Nykyisin kävijä kiipeää noin 10 metriä pitkät tikkaat ja ryömii noin 4 metriä pitkän tunnelin läpi. Ulos pääsi kulkemalla sarjan kallioon hakatuilla varpaankoloilla, sen uskottiin olevan ainoa saapumis- ja poistumisreitti asukaille, ja se teki pienen kylän turvalliseksi ja helpoksi puolustaa. Eräästä logista löytyy päivämäärä AD 1278, joten se on todennäköisesti rakennettu juuri ennen kuin Mesa Verden ihmiset muuttivat pois maastosta Viralliset kaivauksia on johtanut Jesse Nusbaum, yksi ensimmäisistä tarkastajista Mesa Verden kansallispuistossa vuonna 1910. Vierailijat voivat tulla Parveke taloon ainoastaan rangeropastetetuilla kierroksilla.

Kursiivilla kirjoitetetun tekstin käänsin huolettomasti wikipediasta ja lisäsin omiani. Opetin oppaalle yhden suomalaisen sanan. Arvaatko minkä? Kiva!

4 thoughts on “Mikä oli matkamme pääkohde?

  1. Excellent photos of a very exciting field trip, my friend! 🙂

  2. Fabio, thank you. I just loved the ancient history!

  3. My friend, just a suggestion: could you republish this post in English? I think it is too good and other bloggers will have a second chance to view your wonderful post. The opening photo is just AMAZING! Have a good week! 🙂

  4. Merci beaucoup, Fabio! I seems I write what comes to mind first. Adding a translator to page might help, I have to see to it. I just don’t care about the quality of them. Hmm… I’ll see, you raised a valid point. Thanks!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s