WONDERS

Short Stories. Photos and pictures. Poems even.

myyntityötä 3/3

10 Comments

Sain 12 korttia myyntiin viinikauppaan. Omistaja olisi ottanut vain kolme, kuvat, joissa oli korkkeja. Ajattelet kuin mies, sanoin. Entä jos kauppaasi tulee nuori nainen, joka haluaa brutpullon juhliakseen ystävättärensä pientä tyttövauvaa. Korkki? Ei suinkaan, vaan tämä ihana vaaleanpunainen ruusu. Entä nuori pari? Ehdottomasti tämä valkoisin ruusuin peitelty maja. Entäs hääpäiväjuhlat? Kristallilasit ja ruusut tietystikin! Hän näki kantani ja otti kaikki 12.

Viime viikon perjantaina ajattelin käydä katsomassa, kuinka myynti on sujunut. Kaupassa oli myyjänä minulle tuntematon keski-ikäinen nainen. Miellyttävä, runsaspuheinen. Näin kortit kassan vieressä pienessä korissa, muun tavaran seassa. Kerroin olevani korttien kuvaaja. Kysyin häneltä, pitikö hän niistä, onko hän myynyt yhtään. Kauniita, sanoi.  Nostin ne tiskille, laskin ja kaksi korttia oli myyty. Näinen katseli niitä kuin ensi kertaa. Möin ne hänelle uudelleen, siis tämä kortti tähän tilaisuuteen ja tämä esimerkiksi tähän ja tämä…Hän oli samaa mieltä ja ihasteli niitä ilahtuneena. Eikö hänen olisi pitänyt ne osata jo ulkoa, 10 korttia! Seuraavan kerran, muistapa tarjota, ne ovat tässä kassalla sopivasti. Hymyilin.

Perjantai. Muistin, että heillä on maistajaiset joka perjantai. En ole siellä koskaan ennen käynyt, sillä kauppa on uusi, ja hieman kaukana meiltä. Kysyin, muistinko oikein, että perjantaisin. Kyllä, hän sanoi ja nyökkäsi takavasempaan, missä seisoi pöytä ja avonaisia viinipulloja ja laseja. Siellä ei ollut ketään. Ei hetkeäkään, että mielessä olisi käynyt kutsu maistamaan! OK, voin elää ilman. Jatkoimme tarinoimista.

Kauppaan astui nuori reipas nainen, noin kolmekymppinen. Hän tuli hakemaan lisää aiemmin ostamaansa viiniä, koska se on todella hyvää. Hän keräsi kolme pulloa. Juttelin viineistä hänen kanssaan hetken.  Tämä viini on nyt hänen ehdoton suosikkinsa, Provencestä. Ja yksi pullo lähtee jopa lahjaksi! Loistavaa! Hän etsi rahapussia maksaakseen, ja minä pyörittelin silmiäni myyjän ja korttien välillä. Lahjaksi! Avainsana! Mikä juhla? Tarjoa korttia! Lähetin telepaattisia viestejä; eikö kortti olisi nyt hyvä lisä ja yhden paikan shopping experience! Myyjä hymyili iloisena. Mutta viestini ei mennyt perille. En iljennyt itse sotkeutua kauppaan, vaikka siinä yhdessä seisoimme. Asiakas lähti, sanoin myyjälle, että eikö nyt olisi ollut erinomainen tilaisuus tehdä myös korttikauppa, ja ansaita liikkeelle pari dollaria lisää. One stop shopping! Niin…joo.

Ostin itse sitten yhden samaisen viinin, en ole sitä vielä korkannut, odotan ystävääni Kathya kylään. Olemme molemmat vanhoja myyntitykkejä matkailualalta. Korkkaamme ja nauramme koko tarinalle, sillä möin itselleni myös sen viinipullon, myyjä ei suositellut mitään minulle eikä kysynyt, että kuinkas olisi ihanan raikas viini viikonlopuksi?

Kuinka hän on saanut kyseisen paikan? Pitäisikö minunkin hakea sinne, vaikka puolipäivätöihin!

 

 

10 thoughts on “myyntityötä 3/3

  1. Ritva, heh, kyllä saa ihmetellä joskus.

  2. Kiitos Irma, kiva ja hauska kirjoitus. Tämä oli ensimmäinen kirjoitus sinulta jonka luin ja tykkään, taitaa yöunet ensi yönä jäädä vähiin kun alan lukemaan lisää!

  3. Luin tarinasi ääneen miehelleni, ikänsä myyntityötä tehneelle, ja hän sanoi: Aivan, näin se juuri on!

  4. Kaikki myyjät eivät osaa myydä, vaikka sana myyjä kertoo mitä pitäisi tehdä.
    Hyvä myyjä tietää mitä asiakkaan pitää ostaa ja myös kertoo sen. Tietysti asiakas on kuningas ja päättää. Luulisin että päätös un useimmin myönteinen kuin kielteinen.
    Alemmassa postauksessa henkilöt eivät mieltäneet olevansa asiakaspalvelijoita. Päättelisin, että eivät ole ihan oikealla paikalla tiskin takana.

  5. arleena, olet oikeassa. Myyjiä on monenlaisia, toiset eivät todellakaan myy mitään ja toiset tyrkyttävät. Täytyy osata lukea ihmisiä. Eikä suurin osa meistä mene kauppaan juuri sen takia, että siellä voisi olla jotain mitä tarvitsee tai haluaa?

  6. Hehe, vai ei menneet telepaattiset viestit perille 🙂 Usein yritän itse niitä käyttää asiakkaisiin, mielessäni hoen osta, osta, osta. Harvoin se toimii 😉 ehkä tämäkin myyjä tarvitsee vaan harjoitusta. Sinun täytyy mennä varmaan joka perjantai opastamaan, viininmaistiais aikaan tietenkin.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s