WONDERS

Short Stories. Photos and pictures. Poems even.

Serkku laittelee kuulumisia

Leave a comment

Jatkosota alkoi keväällä 1941 ja päättyi syksyllä 1944.  Sitä on kulunut tällä viikolla tasan 70 vuotta. Jatkan kirjeitä Mummolan vintiltä. Seuraavassa kirjeessä Bertalta, on keskellä kolmen rivin korkuinen vesivahinko, joten joudun hyppäämään niiden yli. Jätän puolikkaat lauseet kirjoittamatta, ellei muutamat sanat niistä liity tärkeästi aiheeseen.

Sairiala 26.9 44

Kirsti Kiltti!

Terve terve ja monet kiitokset kirjeestäsi jonka saamisesta on taas jo ehtinyt kulua aivan kokonainen ijäisyys ja maailmassa on ehtinyt tapahtua sen jälkeen paljon erittäinkin meidän suomessa, toivottavasti sinä sentään olet siellä entisessä paikassasi?

Sattuipas mukavasti sen minun kuvani kanssa että sait samanlaisen tämän toisenkin, kyllä se ihminen varmaan ihmettelee joka sen toisen kuvan vei, jos hän vielä joskus katselee sinun albumiasi ja näkee samanlaisen kuvan siellä vielä. Luulee varmaan että sinä olet sen häneltä varastanut takaisin. Olipas ikävää, että se teidän “perhekuvanne” ei onnistunut.

Kuulehan, jos sinä taas joskus innostut lähtemään Hesaan niin terve menoa meidänkin flikkoja katsomaan, nimittäin Anderssorskaa ja Ylesnskää. Ikävä vaan, että en muista nyt Ilmin osoitetta kun se on niin uusi ettei ole vielä ehtinyt mieleen painua, hän muutti nimittäin vasta t.k. 15pv sinne Puodinkylästä. Aunen osoite on joko Kapteeninkatu  tai Laivanvarustajankatu se on nimittäin kulmatalo. En muista olenko sen sinulle aikaisemmin kirjoittanut. He molemmat ovat nykyään talonmiehinä.

Kysyit olenko nähnyt  tuntematonta aikaisemmin ja oliko hän haavoittunut. En ollut ennen häntä nähnyt, kyllä se oli ensimmäinen kerta, hän oli haavoittunut sen Syväriltä perääntymisvaiheen aikana molempiin jalkoihin ja toiseen käteen. Tällä viikolla hän kuulema pääsee jo toipumislomalle. (Älä sentään luule, että hän tänne tulee.) Kuten huomaat, on minulla tänään erikoisen hyvää aikaa, kun ehdin käsin kirjoittaa, mutta ajattelin että kun tämä kirje on näin kauan saanut odottaa niin nyt täytyy olla sen verran aikaa, että kirjoitan käsin. Paremmin siitä kyllä varmaan selvän saisit jos olisin koneella kirjoittanut, mutta ota aikaa sen verran enemmän, että ehdit tämän tavata.

Minua ensin alussa harmitti kamalasti silloin kun tuo “kaunis” kretuliininen värinauha oli laitettu meidän koneeseen, kun se oli Hämeenlinnassa korjattavana, meillä olisi kyllä täällä varastossa oikeita mustiakin nauhoja, mutta en ole viitsinyt vaihtaa kun tämäkin on vielä eheä.

Kyllä meidän Esko on vielä siellä Mikkelissä, hänen kyllä piti saada siirto silloin kun hän oli lomalla, silloin juuri kun sinun kirjeesi tuli…tulikin rauha, niin ei hänen sitten sentään joutunut siirtymään minnekään. Jos käyt siellä niin pistä hänelle kirje milloin menet, et häntä muuten löydä, jos en ole kirjoittanut hänen osoitettaan niin laitan sen tähän. Hän voisi kyllä joskus soittaakin sinulle jos kirjoitat puhelinnumerosi, he saavat soittaa omia puhelujaan aamuisin ennen yhdeksää. Kuule, jos Raijalla on puhelin ja jos hän on vielä siellä Hämeenlinnan lähistöllä niin kirjoita sinä minulle hänen puhelinnumeronsa, että saan soittaa, koska hän ei vastaa kirjeeseeni.

Kysyit äidin vointia, kiitos kyllä hän hyvin on jaksellut, on näinä aikoina ollut jonkinverran elonkorjuu apuna naapureisssa, tänäänkin perunapellolla, samoin eilen ja taas huomisenkin. Aunen ja Ilmin lapset ovat edelleenkin meillä, vanhin alkoi käydä alakoulua nyt ei ole vielä tietoa milloin he hakevat lapset pois. Helsingissä onkin kait nyt ruuan puolesta huono aika joten on kai parasta pitää lapset vielä maalla.

Viime viikolla sain Pentiltäkin kirjeen, se on ensimmäinen kirje häneltä ja minun on vielä vastaamatta. Brynolf oli Perniössä kesäloma-aikaan. Hän oli käynyt myös Laineella katsomassa uutta komentoa, siellä kun on isäntä muuttunut vaikka Eno siellä taas sentään isännöi, kun Paavo oli sodassa myös. Valter on kohonnut, hänestä on tehty pataljoonan postinhoitaja. kiitteli itsellään nyt olevan kivan homman. Oletko sinä nyt saanut heiltä kirjettä.

Minä jakselen samoin kuin ennenkin en ole parantunut mutta en ole huonontunutkaan. Juon edelleen sitä puolukanvarsijuomaa.

Voi nyt sinäkin taas oikein hyvin ja hauskaa syksyä. Kuulemiin Bertta.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s