WONDERS

Short Stories. Photos and pictures. Poems even.

Sanjusangen-do Temple 1/2

6 Comments

Toinen temppelimme oli jälleen taksimatkan päässä. Istuimme mustassa sedanissa, missä oli pitsipäälliset etupenkeissä, hiljainen kuski, ja katselimme maisemia. Tähän temppeliin oli sisäänpääsymaksu, yksi harvoista. Kengät jätettiin heti eteiseen avoimiin lokerikkoihin kuin keilahallilla ja kierto jatkui tatamimatoilla. Sisällä oli ehdoton valokuvauskielto! Valtavan iso ja pitkä temppeli (120 m) oli valaistu himmeästi, se oli täynnä kultaisia patsaita, 1001 yhteensä! Japanilaisesta sypressistä kaiverretuja jumalaolentoja, buddhalaistyylisiä tiarapäisiä naisia, joilla oli useampia käsipareja. Ne olivat useamman rivin syvyydessä. Todella vaikuttavaa! Niiden edessä seisoi 28 julmannäköistä patsasta, jotka vartioivat melkein neljä metriä korkeaa patsasta nimeltä Thousand Armed Kannon. Puolessa välissä paloivat suitsukkeet ja ihmiset polvistuivat rukoukseen, ja jatkoivat hetken kuluttua taas kulkuaan. Patsaat olivat keskellä temppeliä ja toisella puolen oli museomaisesti temppeliin liittyviä esineitä. Ostin pari onnea-tuovaa amulettia meidän tytöille. Oletan niillä olevan vahvaa vaikutusta tulevaisuuteen, olivathan ne sentään yli tuhannen jumalaolennon temppelistä!

sanjusangen do

Text and photos from http://www.taleofgenji.org/sanjusangendo.html

“Sanjusangendo (Rengeo-in) Temple was originally built by Taira no Kiyamori for retired emperor Go-Shirakawa in 1164 and dedicated to the Bodhisattva Kannon. The temple features a huge hall containing 1,001 figures of Kannon carved in the 12th and 13th centuries.  The temple, designated a National Treasure, is situated in the Higashiyama area of Kyoto, opposite the Kyoto National Museum, and in 1604 was the scene of swordsman Miyamoto Musashi’s famous duel with Yoshioka Denshichiro, as depicted in the film Duel at Ichijoji Temple. It is also known for its archery contests.

The original temple building was lost in a fire, but reconstructed in 1266. That structure has remained unchanged for 700 years since then with four great renovations during that time. The long temple hall, which is about 120 metres long, is made in the Wayo (Japanese) style. As there are 33 spaces between the columns, the temple came to be called Sanjusangen-do (a hall with 33 spaces between columns). Other objects of note at the temple are the roofed earthen fence and South Gate, which are registered as Important Cultural Properties. They are associated with Regent Toyotomi Hideyoshi and reflect the aesthetics of the 16th century.”

“The principal images of Sanjusangendo Temple are the 1001 statues of the Buddhist bodhisattva Juichimen-senju-sengen Kanzeon (eleven-headed, thousand-armed, thousand-eyed Kannon), usually simply called Kannon. One thousand standing statues of Kannon (Important Cultural Properties) and one gigantic seated statue (National Treasure) placed in the centre are housed in the temple hall. The images are made of Japanese cypress. Among the standing statues, 124 were carved in the 12th century when the temple was founded, and the remaining 876 were made in the 13th century when the temple was renovated.

6 thoughts on “Sanjusangen-do Temple 1/2

  1. Salakuvia ? Kuitenkin hyvin onnistuneita ! 🙂

  2. Raili, ehei, netistä lainasin ja laitoin linkinkin. Mutta olisin saanut aurinkoisemmat kuvat 🙂

  3. Upean näköinen patsasrivistö! Täytyy käydä joku viikonloppu tutustumassa. 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s