WONDERS

Short Stories. Photos and pictures. Poems even.

yllätyskirjekuori

6 Comments

Juuri kun olin valmis jatkamaan kirjeitä, jotka ovat levänneet kuukausia, niin seuraava kirjekuori sisälsikin kolme kirjettä! Kuori on päivätty postissa 25.10. (44?) KENTTÄPOSTIA, joten Isän kirje on sen oikea sisältö. Mistä tiedän, no, kuoressa oli sama pala pois kuin kirjeestäkin. Kaikki eri ajoilta, ilman päivämäärää.  Kirstin kirje on kirjoitettu 30-luvulla, olettaisin. Mutta Raijan kirjeestä en ole aivan varma. Kopiot osoittavat myös, ettei niitä ole aina ollut niin helppoa tulkita, joko lyijykynän teksti on haalistunut melkein lukemattomaksi, tai joku on haukannut palan postista. Tummensin kirjeet koneella ja se auttoi.

pappa

1. Lökholm 20-10/ 44

Kirstille

Tervehdys tältä turun saristosta ja kijtos kirjestäsi (…puuttuvaa tekstiä…) lähettänyt olen koska tässä sinun kirjeessäsi oli vielä vanha osoite nykyisin osoite on k.p.k.30 8961 nin kyllä kirjesi ehti kuin jäin vielä tähän matkan varten ja olen vielä tämän kuun jollei nyt mitän uutta tule että kyllä vielä ehrit kirjoitta jos on aika ja halua kyllä ne tänne on tervetulleita tällä onkin nin hiljaistakuin ei ole edes yhtän siviliasukastakan kaptenin kanssa olen ollut pari kerta kalastamassa toinen kerta satin kaksi haukea 4 =2 kiloisia sitte 1 1/5. 2 kla yhtensä 10/5 kilo eikö ollutkin hyvä salis eilen Mäkinen oli K. kanssa eivät sanet yhtän ja minä kun tein(puuttuvaa tekstiä…) tästä kalastuksesta tarpeksi asti oli olipa hauska että päsit kotona käymän tietysti sentäs tulet jouluna silloin kuin piti meirän olla kotona lulen että tältä tulen vaikka en nyt jokisen laskun ehtinytkän kuin kerta on näin kauvan ollut nin mitä sitä nin äkkiä osa lähteä ja eikä tästä nyt vähemmällä ehdi jos ehti sis van kuulemin ja hyvä jatkoa toivo Jsä

Kirsti

2. Perniössä 15/5

Kaarinille.

Istun kamarissa pienen pöydän ääressä ja kirjoitan sinulle! Miten sinä nyt siellä muuten voit. Oletko terve? Et kai viellä tiedä koska pääset kesälomalle. Meillä on koulukin jo päättynyt ja kesälomamme on alkanut. Olen ollut Voudilassa jo viikon ja nyt aijon taas lähteä huomenna sillä tulisin pyhäksi kotiin. Olen maannut Siirin ja taimin keskellä. Ja hauskaa on ollut.

Jos pääset kesälomalle niin varmaankin tulet minua katsomaan. Sillä minä aijon olla siellä koko kesän. Asiasta toiseen! Miten sinulla siellä aika kuluu ovatko lehmät ulkona. Voudilassa pantiin lehmät ulos viime perjantaina.  Ja kaksi nuorta lehmä ovat he saanet viedä sisälle sillä niitä ei sanut ulkona lypsetyksi.

Katselen ulos ikkunasta ja ajattelen mutta en enä muista mitään erityisesti. Lyhyt kirje tästä tuli mutta ehkä se riittää. olisi hauskaa jos saisin vastauksen (Voutilaan) Kirsti

Raija

3. jatkan kirjettä kello 21. Olimme Siirin kanssa papumaalla papuja syömässä. Eilenna olin kotona. Olavi ja Rainer olivat Arbolessa (?) sekä Ullan luona. Ulla ja Mari ovat parhaillaan kaksin siellä. Ensi pyhänä äidin pitäisi mennä Punokkaan minuakin Ulla käski tulemaan. Virtasen Paavo on ollut täällä vinttikamaria laittamassa. Oikeastaan Annin kamaria. Anni asuu vielä tuolla talon puolella. Pian tämä kamari täällä valmistuu kyllä hän sitten tänne tulee asumaan. Syksy tulee ja koulut alkavat. Tänä vuonna tulee paljon pihlajanmarjoja. Nyt on ollut niin kauniita elokuun kuutamoja. Muistatko viimevuotisia elokuun iltoja? Tässä eni näy viivojakaan eli kyll täst ny tulee hyvää hedelmäsopaa. Kahde kerran parempaa ku sul. Minua niin harmittaa kun kirjoitan näin huonoa käsialaa. Pian täytyy lopettaa kirjoittaminen koska käsiala aina huononee pian tulee selvää harakanvarvasta Ole niin viiteljäs ja ota tästä selvää aikaa siihen kyllä menee. Siskosi Raija. Terveisiä Niilolta ja muilta

J.K Lähetän tässä muutama lumikki markariini kuva. Sinulla niitä on ennestään.

6 thoughts on “yllätyskirjekuori

  1. Tosi aarteita nämä kirjeet. Ihmeen lailla ovat säilyneetkin. Aikuisen käsiala on jokseenkin tyypillistä oman aikansa käsialaa, kaunista miehen kirjoitusta. Lasten käden jälki on täysin verrattavissa nykyajankin ala-astelaisten käsialaan. Samanlaista kirjoittamisen opettelua.
    Minulla on tallessa myös yksi vanha kirje. Vuodelta 1907 ja se on rakkauskirje.

    • aimarii, aivan omaa aikaansa eletään näissä kirjeissä. Kun sain ne Mummolan vintiltä, serkkujeni tehtyä siellä tyhjennystä tätini kuoleman jälkeen, kaikki muutkin serkut saivat omien vanhempiensä kirjeitä. Lupasin kirjoittaa niitä blogiini oman äitini Kirstin kuvakulmasta. Olen nyt noin pinon puolessa välissä. Kenkälaatikkoon ne vielä mahtuvat. Vanhin kirje näistä on 1912. Rakkauskirje? Se on varmasti aivan ihana! Nykyisin ei tekstiviesteissä moisia säily.

  2. Hei Irma , mistä nämä vanhat kirjeet ovat kotoisin ? Omasta perheestäsikö ? Mukavaa luettavaa … 🙂

  3. Raili, kiva että tykkään lukea! Kirjeet ovat jo niin vanhoja, että tuskin paljastan kenenkään salaisuuksia. Ne ovat, kuten yllä mainitsin, Mummolasta ja äitini Kirstin kirjeitä. Sekä tietysti Mummon ja Papan ja sisarusten kirjoittamia. Ne ovat syvästi valaisseet äitini nuoruutta ja koko perheen tiukkaa yhteydenpitoa ja toisistaan välittämisestä.

  4. Miten mukavaa että olet saanut haltuusi kirjeet ! Aarteita sinulle ! 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s