WONDERS

Short Stories. Photos and pictures. Poems even.

menetetyt nuoruusvuodet

4 Comments

30.10. -44

Kirsti hyvä!

Kirjoitan nyt sinulle täältä uudesta olinpaikastani, napapiirin hämärästä. Olemme siis kumpikin saanneet siirron, sillä saamastani nimipäiväkortista-mistä lausun sinulle sydämelliset kiitokseni-ilmeni, että olet jo muuttanut.

Miten lie käynyt sen tulomatkallani postittamani kirjeen, sitä en voi tietää. Toivon sen kuitenkin löytäneen oikeaan määränpäähän niin kiireisesti kirjoitettu kuin se olikin.

Siitä paluumatkastani muodostui erittäin vaiherikas ja mutkikas. Siihen sisältyi kuusi tuntia kestänyt laivamatkakin pitkin perämerta. Kävi vielä niin hassusti, että ajoimme karille. Kolme hinajaa ahersi aluksen kimpusssa kuin muurahaiset suuren etanan ympärillä mutta tuloksetta. Nuo hinaajat toivat meidät takaisin lähtösatamaan, josta vuorokautta myöhemmin jatkoimme toisella laivalla pohjoista kohti. Kaikkiaan kuusi vuorokautta kesti matka ja se on kaikista ikävintä hommaa mitä voin ajatella.

Emme luultavasti enää joudukaan nykyistä ylemmäksi vaan päinvastoin takaisin sinne etelään. Täällä liikkuu kovin ristiriitaisia huhuja, joista eräs oikein itsepintainen tietää aivan pikaista siviliin pääsyä. Tuo tieto on jatkuvasti saanut vahvistusta, joten siihen lienee uskottava. Kyllä se niin epätodelliselta nykyisin kaikki tuntuu kun sitä ryhtyy oikein miettimään. Tuntuu kuin joutuisi astumaan johonkin uuteen maailmaan ja elämään. Johonkin sellaiseen ennen näkemättömään joka hieman peloittaa. Nämä synkät sotavuodet ovat siirtäneet meidät varjoonsa kietoutuneina ja kuin silmät ummessa yli sen ajanjakson, joka tunnetaan nimellä nuoruus. Tämä on kylmän totuuden edessä seisten pakko todeta ja parhaansa mukaan eläytyä uuteen osaansa.

Kyllä nämä ankarat sotavuodet ovat vaikuttaneet jokaiseen elämään tavalla tai toisella. Otaksun ettet sinäkään, Kirsti, olisi rauhan vallitessa tullut tutustumaan Karjalaan niin paljon kuin nyt vai miten? Yhtä ilmeiseltä tuntuu, ettei tämä ajatusten vaihtomme olisi milloinkaan ilman sitä saanut alkuaan. Täytyy sanoa, ettei niin synkkää missä ei löytyisi jotain hyvää ja valoisaakin. Rauhalta odotaan aina niin paljon, sen pohjalla toivotaan, suunnitellaan ja rakennetaan. Toivon omasta puolestani ettei paluu normaalin oloihin merkitsisi haittaa millekään valoisalle ja hyvälle asialle. Tämän piiriin suljen varsinkin meidän puolivuotta jatkuneen kanssakäymisemme.

Toivon, että viihdyt siellä uudella paikkakunnalla ja unelmasi omasta huoneesta toteutuneen. Ehkä seuraava kirjeeni sinulle ei enää olekaan Kenttäpostin tuoma. Kuitenkin ehtinen saada kirjeesi vielä tänne jos lähiaikoina ehdit kirjoittamaan niinkuin toivon.

Toivon sinulle onnea ja menestystä toimessasi siellä uudessa ympäristössä ja pikaisiin kirjoittamisiin.

Parhain terveisin K.

4 thoughts on “menetetyt nuoruusvuodet

  1. Olipa mielenkiintoinen kirje sota-ajoilta ! Toivottavasti nämä kaksi saivat toisensa ? Myös sukua sinulle ? 🙂

  2. Raili, eivät saaneet, onneksi, muuten en olisi olemassa 🙂 Kirsti on äitini, kirjoittaja onnuori sotilas,, joka oli junassa kuullut jonkun juttelevan Kirstistä ja sai tarpeeksi tietoja paikkakunnasta ja lähetti kirjekaverikirjeen.

  3. No olipa hyvä että kävi kuin kävi ! ❤ Niitähän oli tuhansia kirjevaihtokavereita silloin sodan aikana ! Nuoret tytöt kirjoittelivat sotilaille antaakseen heille vähän lohtua ja iloa siellä sodan kauhuuksien keskellä !

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s