WONDERS

Short Stories. Photos and pictures. Poems even.

Värilkollaasi 215

18 Comments

 PIMEÄ – DARK
pimeää

Uranium glass is glass which has had uranium, usually in oxide diuranate form, added to a glass mix before melting for coloration. The proportion usually varies from trace levels to about 2% by weight uranium, although some 20th-century pieces were made with up to 25% uranium. Uranium glass was once made into tableware and household items, but fell out of widespread use when the availability of uranium to most industries was sharply curtailed during the Cold War in the 1940s to 1990s. Most such objects are now considered antiques or retro-era collectibles, although there has been a minor revival in art glassware. Otherwise, modern uranium glass is now mainly limited to small objects like beads or marbles as scientific or decorative novelties. (Wikipedia).

Uraani lasi on lasia, jossa on ollut uraania, yleensä oksidi diuranaatti (?) muodossa, sitä lisätään lasimassaan ennen sulattamista ja värjäämistä. Osuus vaihtelee yleensä  pienistä pitoisuuksista aina 2 % asti, vaikka 20-luvun kappaleita tehtiin lisäten jopa 25% uraaniaUraani- lasia oli tehty osaksi astioiksi ja taloustavaroiksi, mutta käytäntö väheni, koska saatavilla oleva uraani oli jyrkästi rajoitettu sodan aikana 1940-luvulla 1990-luvulle. Useimpia esineitä pidetään nyt antiikkina tai retroaikakauden keräilyesineinä, ja kiinostus siihen on taas nousemassa. Moderni uraani lasi on nyt rajoittunut lähinnä pieniin esineihin kuten helmiin tai marmorikuuliin, tieteellisinä tai koriste uutuuksina. (Wikipedia). Ystäväni Mary Ellen kerää kirpputoreilta tavaroita, joita hän hyvällä menestyksellä myy netissä. Kuvassa olevan pienen lasin arvo normaalisti olisi noin $2, mutta uraniumin ansiosta sen hinta nousee 26:teen dollariin. Meillä on lasten nuoruuden romuissa valo, ja siitä on löytynyt käyttöä tähänkin, sen ultraviolettivalo paljastaa uraniumin vihreänä.

P.S. Ilman muuta valoa on aina tunnelin päässä, vaikka olisi kuinka pimeää.

Lisää pimeyttä! More darkness!

18 thoughts on “Värilkollaasi 215

 1. Upea kollaasi ja jännittävä tuo uraanilasi, enpä ole moista ennen nähnyt!

 2. These pictures are gorgeous, full of finesse and beautiful colors!

 3. Beautiful colours. I haven’t known anything about uranium glassa before.
  Kiitos kauniista tietopallauksesta! Blogit avartavat maailmaamme.
  http://blogisisko.blogspot.fi/2015/01/koti-2000-luvulla.html

 4. Uraania! Kuulostaa vaaralliselta, mutta näyttää kauniilta.

 5. Outoa lasia, katsoin ensin neonvaloksi.

 6. Ei kai uraania enää liikene muualle kuin ydinaseisiin ja ydinvoimaloihin? Koko uraanilasi oli minulle uusi juttu, mutta valoa tunnelin päässä on faktaa.

 7. Hieno kollaasi ! Tuo uraani lasi oli mulle uutta ! 🙂

 8. Mielenkiintoista, kiitos! Hieno on kollaasikin! Ensin hetken kyllä ihmettelin, mistä nyt on kysymys. Yritin lukea englanninkielistä tekstiä, mutta outoja sanoja oli turhan paljon, onneksi oli suomeksi selvennys.

 9. Uuna, kiva, että tykkäsit!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s