WONDERS

Short Stories. Photos and pictures. Poems even.

Viisi miljoona vuotta

6 Comments

3. Lake Powell ja Rainbow Bridge.

Five million years in the making. Worth every second, mainostaa Powell järven alueen turistitoimisto. Vuodet näkyivät kivien ja kallioiden vuosirenkaissa.

powell

Olimme varanneet melkein koko päivän kestävän veneajelun järvelle, kuusi ja puoli tuntia. Kiva päivä ja ehdottomasti näkemisen arvoinen, joka sekunti! Laivan kannelle mahtui 24 matkustajaa ja siellä istuimme melkein koko ajan, vain hetken tauko kannen alle tuulen puhaltaessa voimakkaasti. Pääsin juttelemaan laivan kapteenin kanssa, nainen, joka oli luotsannut 12 vuotta, suurimman osan Floridassa, mutta rakasti Lake Powellia ja sen kallioisia  mutkia. Laivaemäntä oli miellyttävä Mary, ja tarjoiluun kuului todella hyvää kahvia, mehua, omenoita, nutribar- patukoita, Rajattomasti, jos jaksoi syödä. Meillä oli omat Safewayn voileivät sen lisäksi ja pussi pähkinäsekoitetta.  Nälkää ei näkynyt koko matkalla. Mukana oli amerikkalainen eläkeläis- opettaja- pariskunta, Barbara-rouva oli telonut jalkateränsä pudottamalla rautasängyn jalalleen juuri ennen matkaa, mutta jaksoi hyvin niulkuttaa maaosuudella tuki jalassa.  Neljän hengen perhe, kaksi teiniä, moottoripyöräilijä-pariskunta, vaimo Pilar oli espanjalainen hänen miehensä Italiasta, kaksi parikymppistä tyttöä flip-flopeissa, nuori italialainen pariskunta ja muita keski-ikäisiä pareja oli tällä matkalla. Kaikkien kanssa aina hetkittäin tarinoitiin. Kamerat olivat aika huikeaa laatua kaikilla. Paitsi flip-flop tytöillä, joiden aika meni usein varpaankynsien värin tarkkailussa tai iPodin näppäilyssä.

on the lake

Matka alkoi satama-alueen järvenselän jälkeen kanavaa pitkin, mikä oli raivattu myöhemmin ja lyhensi matkaa yli 40 minuuttia suuntaansa. Kanavan jälkeen aukesi suuremmat väylät ja maisemat muuttuivat koko ajan erilaisten kallioiden ja muotojen takia. Ensimmäiset tunnit olivat pilvisiä, mutta auringon kirkastuessa värit kallioiden kupeessa vaihtelivat sadoin eri sävyin. Muutama asuntolaiva kellui suuntaan tai toiseen ja laivamme vähensi vauhtia, ettei olisi jälkiaalloillaan keikauttanut niitä nurin. Kahden ja puolen tunnin päästä, 50 mailin, olisimme Rainbow Bridge sillalla, yksi maailman seitsemästä luonnonihmeestä! Silta on noin 71 metriä korkea, 13m paksu ja 10m leveä. Kolmekymmentä vuotta sitten se oli vielä 84m korkea! Navajo kansan uskonnollinen rituaalipaikka, jonne ei pääse autoilla ja patikoiminenkin on rankan matkan ja luvan takana. Meidän kylän presidentti, Teddy Roosevelt, (1858-1919) oli yksi ensimmäisistä valkoisista ihmisistä, joka on sen nähnyt. “Next morning early we started our toilsome return trip. The pony trail led under the arch. Along this the Ute drove our pack-mules, and as I followed him I noticed that the Navajo rode around outside. His creed bade him never pass under an arch. This great natural bridge, so recently discovered by white men, has for ages been known to the Indians.” Theodore Roosevelt, after his 1913 visit, — A Book Lover’s Holiday in the Open. Nyt Glen Canyonin padon rakentamisen seurauksena syntyi Powell järvi. Navajot vastustivat järveä ja halusivat vedenpinnan alemmaksi, ettei se tuhoaisi heidän pyhää paikkaansa, mutta valtio vastusti ja sanoi veden ja sähkövoiman olevan tärkeämpää. Intiaanit halusit paikan koskemattomaksi muulle maailmalle heidän pyhänä paikkanaan. Valtio vastusti sitä uskonnollisen vapauden vastaisena. Intiaanit ovat tunteneet alueen satoja vuosia, mutta turismi on vielä aika uutta, noin puolisataa vuotta. Nyt siellä vierailee noin 90 000-100 000 ihmistä vuosittain.

rainbow bridge

Hyppää kyytiin!

6 thoughts on “Viisi miljoona vuotta

  1. Mielenkiintoista! Ja upeat kuvat!

  2. Hienot sekä kuvat että tarina:)

  3. Jael, kiva, kun tykkäsit ❤

  4. Taas niin ihania kuvia Irma , muodoiltaan ja väreiltään ! Kiitos myös mielenkiintoisesta kertomuksestasi ! 🙂 ❤

  5. Kiitos, ystävä hyvä, lämmitti mieltä

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s