WONDERS

Short Stories. Photos and pictures. Poems even.

Vieraalla maalla

4 Comments

Babelsberg

Babelsberg

Olen hieman matkustellut tässä kuussa. Vieraalla maalla. Matkustelu avartaa. Myös rahapussia.

Monena vuonna olemme Isännän kanssa käyneet Euroopassa nauttimassa jouluntunnelmia eri joulumarkkinoilla adventtiviikolla. Ihanaa valmistelua jouluun ja muutama pikkulahjakin jää kotiin tuotavaksi.

Tänä vuonna Berliini kutsui. Ei niinkään sen vuoksi, ettemme olisi siellä käyneet aiemmin, mutta tuli tilaisuus tavata melkein kolmekymmentä uutta ystävää. Ystäviä, jotka jo olivat virtuaaliystäviä. Ystäviä ympäri Eurooppaa, mutta ei yhtään Suomessa asuvaa. Kaikki puhuivat kuitenkin suomea. Kerron siitä ehkä myöhemmin.

Tarkoituksenamme oli lentää Frankfurtin kautta ja jatkaa junalla Berliinin. Niin sanottu ilmainen lippu, minkä Isäntä voitti joulujuhlissa viime vuonna, nousikin hinnaltaan niin kalliiksi, että vaihdoimme matkan Zürichin kautta ja jatkolennolla Berliiniin. Huono puoli tässä oli se, että olin paketoinut lahjoja, mitkä koostuivat kosmetiikkatuoteista. Nesterajoitus on matkustamossa rajoitettua. Olisin ehkä voinut purkaa lahjani ja vaihtaa tuotteita niin, ettei nestemäärät nousisi yli litran per matkustaja. Työ olisi ollut kuitenkin turhan suuri. Euroopan sisäinen lentoyhtiö ilmoitti ruuman menevän laukun hinnaksi 60 euroa. Jessus! Jos jaan kolmella kymmenellä, niin eihän se ole kuin kaksi euroa per lahja. Jätin siis kauneusaineet alkuperäisiin paketteihin. Vaan eikös matkaselvityksessä tuimannäköinen nainen mitatutti Isännänkin laukun, samanlaisen kuin omanikin, Samsoniten virallisen kokoisen cabinlaukun ja eihän se mahtunut heidän pieneen kehikkoonsa! Siis jouduimme pulittamaan toiset 60 euroa. Sama tietysti takaisin tulessa, yhteensä 240 euroa pelkkien laukkujen kuljetukseen! Ryöstöä suorastaan! Kuulin, että ensi vuonna ainakin Euroopan sisäiset lentoyhtiöt pienentävät hattuhyllylle sopivaa laukunkokoa.

Ensimmäisenä päivänä Berliinissä olimme suunnitelleet vierailua Potsdamiin. Kävelimme asemalle, ostimme liput pienen yhteistuuminnan jälkeen ja matkaan! Junassa asemaa ennen Potsadamia, Babelsbergissä, tuli lipuntarkastaja. Katseli meitä ylhäältä alas ja takaisin ja kysyi puhummeko saksaa. Siinä vaiheessa tietysti unohdin kaiken oppimani ja olin yhtä amerikkalainen kuin Isäntäkin. “Matkustatte väärällä lipulla”, sanoi tarkastaja.  “Kuinka niin? Ostimme eläkeläisliput. Automaatissa luki alennettu lippu.” “Tämä on lasten lippu”, sanoi tarkastaja. “Olette menossa alueelle C ja lippunne on A plus B lippu. Väärästä lipusta on hinnoiteltu 60 euron sakko per matkustaja.” Olimme hiljaa hetken. Ettei vain 60 ole tuleva onnenlukumme! “Miksi siinä ei sitten lukenut lastenlippu?” “Meillä on vain aikuisten ja lastenlipuja, ei eläkeläisten.”  Olimme erittäin nöyrän näköisiä ja sanoimmme vasta eilen tulleemme kaupunkiin. Tosi olikin. “Odottakaa tässä”, hän sanoi. Babelbergissä toinen tarkastaja tuli paikalle ja lensimme pihalle! No, onneksi emme yksin vaan molemmat tarkastajat tulivat mukanamme ulos. Sanoivat, että saamme anteeksi sakot, näyttivät kuinka automaattia käytetään ja miten liput vahvistetaan. Voimme sitten vaihtaa kaikki nyt lunastamamme liput uusiin asemalla. Onneksi. Ja jäimme odottamaan seuraavaa junaa yhden asemavälin verran. Babelsberg oli hiljainen asema.

Potsdamissa vaihdoimme liput ja ostimme varmuuden vuoksi vielä pari ylimääräistä, ettemme jäisi missään välissä ilman. Emme sitten käyttäneet kaikkia ja iloisin mielin annoimme hotellitiskin  nuorelle naiselle neljä lippua joululahjaksi.

 

4 thoughts on “Vieraalla maalla

  1. Matkustaminen voi olla toisinaan varsinainen show! Mukavia olivat konduktöörit kuitenkin kun tulivat neuvomaan lippulaitteiden kanssa.

  2. lepis, matkat alkavat olla myös hankalampia vanhana. Onneksi antoivat anteeksi, se olisi ollut toiset 120 euroa!

  3. Olipas teillä kommelluksia ! Hyvä ettet ruvennut siinä junassa Saksaa puhumaan , varmaan olisitte joutuneet vielä nekin sakot maksamaan ! 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s