WONDERS

Short Stories. Photos and pictures. Poems even.

Coba, Meksiko

6 Comments

Coba, nimi tarkoittaa tuuleen sekoitettu vesi, on ikivanha Maya- kaupunki Jukatanin niemimaalla. Se sijaitsee Quintana Roon osavaltiossa, Meksikossa. Lentokenttä on Cancun ja Cobaan sieltä on matkaa noin puolitoista tuntia. Historiallinen alue on helppokulkuinen. Noin vähän alle kahden kilometrin matkan voi tehdä jalkaisin, vuokraamalla polkupyörän, (nyt hintana oli $10, edellisellä kerralla siellä käydessämme, ehkä 10 vuotta sitten pyörän sai kahdella dollarilla) tai vuokraamalla ikioman taksikuskin. Polkupyörätaksin!

DSC_4840 blog

DSC_4846 blog

Me kävelimme oppaan seurassa. Rosoiset jalkakäytävät ja polut kulkevat muinaisessa Maya- maailmassa, ja matkan varrella on monia kaiverrettuja kivipylväitä, mitkä dokumentoivat seremoniallista elämää ja tärkeitä tapahtumia meso-amerikkalaisessa kulttuurissa. Yksi tärkeistä seremonioista oli pelota-pallopeli. Kahden joukkueen välinen kisa, missä voittaja puoleen johtaja teloitettiin. Kuolema ei ollut mayoille onneton loppu vaan unelma uudesta paremmasta elämästä. Nykyaikana tunnemme sen oudoksi ja vaikeaksi ymmärtää.

DSC_4852 blog

DSC_4850 blog

Alueella on kirkko, Las Pinturas. noin 20 metriä korkea rakennus. Alueen keskellä oli korkea temppeliraunio, El Castillo. Temppeli on Jukatanin korkein, 42 metriä, 120 askelmaa, 120 kertaa neljä, ja ylinnä oleva rakennelma on yhteensä 365. Vuoden päivät! Luku tulee esille monissa paikoissa ja mitoissa ja ihmisen ruumin osissakin. Sen ylös kapuaminen on melko suoraa hengästyttävää ylös, mutta kiipeämisen arvoinen: ylhäällä aukeaa laaja viidakkometsä ja Macanxoc järven, ja melkein silmillä erotettavat kumpareet vanhoista rakennelmista. Alaspäin oli tultava nelinkontin, varmuuden vuoksi. Kivirappuset olivat erikokoiset ja osa niistä liukkaaksi kuluneita. Suurin pelko on, jos joku mahdollisesti tönäisee, niin alastulo helpottuu. Joskaan ei toivotulla tavalla.

DSC_4859 blog

DSC_4864 blog

Erittäin paljon on säilynyt kulta-ajoista vuodelta 600-900 AD, jolloin asukasluku Cobassa ylitti jopa 60 000 asukasta. Vain muutama rakennelma on nykyisin osaksi restauroitu, tuhansia on metsäpohjan alla. Viidakossa on vielä havaittavana polkuja jotka johtivat yhdestä kaupungista toiseen suorina teinä. Kartoitus oli tehty tähtitaivaan kuvioista. Maya kulttuuri muistutti kovasti muita samanaikaisia kulttuureja USA:ssa ja etelä- ja väli Amerikassakin. Niiden katoaminen on yhä salaperäistä. Coba menetti valtansa Tulumille. Sinne seuraavaksi!

 

6 thoughts on “Coba, Meksiko

  1. Olipa mielenkiintoinen retki!

  2. Jael, kiitos, tykkäämme koko perhe tämän tyyppisestä matkailusta. Kiva kun pidit. Muuten, kommenttisi vihdoin viimein tuli suoraan postaukseen, jee!

  3. Todella mielenkiintoista tämä Maya kulttuuri ! Olitko ihan itse siellä ylhäällä asti ? 🙂

  4. Raili, ylös asti kapusin nelinkontin LOL. Kaikki vanhat kulttuurit kuten mayat, inkat ja USA navajot jne.

  5. Urhea tyttö LOL ! Tykkään myös kovin historiasta ja vanhoista kulttuureista ….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s