Coba, nimi tarkoittaa tuuleen sekoitettu vesi, on ikivanha Maya- kaupunki Jukatanin niemimaalla. Se sijaitsee Quintana Roon osavaltiossa, Meksikossa. Lentokenttä on Cancun ja Cobaan sieltä on matkaa noin puolitoista tuntia. Historiallinen alue on helppokulkuinen. Noin vähän alle kahden kilometrin matkan voi tehdä jalkaisin, vuokraamalla polkupyörän, (nyt hintana oli $10, edellisellä kerralla siellä käydessämme, ehkä 10 vuotta sitten pyörän sai kahdella dollarilla) tai vuokraamalla ikioman taksikuskin. Polkupyörätaksin!
Me kävelimme oppaan seurassa. Rosoiset jalkakäytävät ja polut kulkevat muinaisessa Maya- maailmassa, ja matkan varrella on monia kaiverrettuja kivipylväitä, mitkä dokumentoivat seremoniallista elämää ja tärkeitä tapahtumia meso-amerikkalaisessa kulttuurissa. Yksi tärkeistä seremonioista oli pelota-pallopeli. Kahden joukkueen välinen kisa, missä voittaja puoleen johtaja teloitettiin. Kuolema ei ollut mayoille onneton loppu vaan unelma uudesta paremmasta elämästä. Nykyaikana tunnemme sen oudoksi ja vaikeaksi ymmärtää.
Alueella on kirkko, Las Pinturas. noin 20 metriä korkea rakennus. Alueen keskellä oli korkea temppeliraunio, El Castillo. Temppeli on Jukatanin korkein, 42 metriä, 120 askelmaa, 120 kertaa neljä, ja ylinnä oleva rakennelma on yhteensä 365. Vuoden päivät! Luku tulee esille monissa paikoissa ja mitoissa ja ihmisen ruumin osissakin. Sen ylös kapuaminen on melko suoraa hengästyttävää ylös, mutta kiipeämisen arvoinen: ylhäällä aukeaa laaja viidakkometsä ja Macanxoc järven, ja melkein silmillä erotettavat kumpareet vanhoista rakennelmista. Alaspäin oli tultava nelinkontin, varmuuden vuoksi. Kivirappuset olivat erikokoiset ja osa niistä liukkaaksi kuluneita. Suurin pelko on, jos joku mahdollisesti tönäisee, niin alastulo helpottuu. Joskaan ei toivotulla tavalla.
Erittäin paljon on säilynyt kulta-ajoista vuodelta 600-900 AD, jolloin asukasluku Cobassa ylitti jopa 60 000 asukasta. Vain muutama rakennelma on nykyisin osaksi restauroitu, tuhansia on metsäpohjan alla. Viidakossa on vielä havaittavana polkuja jotka johtivat yhdestä kaupungista toiseen suorina teinä. Kartoitus oli tehty tähtitaivaan kuvioista. Maya kulttuuri muistutti kovasti muita samanaikaisia kulttuureja USA:ssa ja etelä- ja väli Amerikassakin. Niiden katoaminen on yhä salaperäistä. Coba menetti valtansa Tulumille. Sinne seuraavaksi!
February 8, 2016 at 3:28 pm
Olipa mielenkiintoinen retki!
February 8, 2016 at 5:22 pm
Jael, kiitos, tykkäämme koko perhe tämän tyyppisestä matkailusta. Kiva kun pidit. Muuten, kommenttisi vihdoin viimein tuli suoraan postaukseen, jee!
February 9, 2016 at 1:20 pm
Todella mielenkiintoista tämä Maya kulttuuri ! Olitko ihan itse siellä ylhäällä asti ? 🙂
February 10, 2016 at 9:29 am
Raili, ylös asti kapusin nelinkontin LOL. Kaikki vanhat kulttuurit kuten mayat, inkat ja USA navajot jne.
February 10, 2016 at 2:39 pm
Urhea tyttö LOL ! Tykkään myös kovin historiasta ja vanhoista kulttuureista ….
February 11, 2016 at 8:33 am
Raili, niitä on kiva tutkia, vaikka pinnallisestikin ja mukavaa, kun on vielä paikkoja, missä voi vierailla.