WONDERS

Short Stories. Photos and pictures. Poems even.

tapaamisia 1

4 Comments

RIEMUYLIOPPILAIDEN TAPAAMINEN 2016

Kuvitelkaa! Viisikymmentä vuotta sitten pääsin koulusta. Sitä juhlittiin yhtenä viikonloppuna kotikylässäni kesäkuussa. Paikkakin sattui sopivasti melkein kävelymatkan päässä sisareni kodista. Pitkästä aikaa olimme Suomessa kaksi viikkoa. Tämä oli yksi kohokohdista matkan aikana. Kävin kymmenen vuotta sitten samoilla juhlilla, ensimmäistä kertaa. Tai noh, sen ensimmäisen kerran meinasin piipahtaa vain viikonlopun aikana, silloin 10 vuotis-pirpelöissä. Nukahdin sisareni sohvalle, eikä minua saanut kukaan hereille pitkän lentomatkan jälkeen. Joten ne juhlat jäivät väliin. Nyt oli koolla 45 vanhaa luokkakaveria. Hyvin harva oli vanhan näköinen! Meidän mielestä.

IYL

Älkää turhaan etsikö minua kuvasta, satuin myöhästymään noin viisi minuuttia eikä yhteiskuvaan enää kulutettu aikaa. Eikä siinä ole ystäväni Eijakaan. Hänkin myöhästyi, vaikka asui samassa hotellissa, missä juhlimme. Olimme kaukaisimmat osanottajat. Se siitä meidän tärkeydestä!

Oman luokan kuvaan sentään ehdimme, luokkia oli silloin kolme. Samana vuonna pääsi ylioppilaiksi 91. Nyt 45 oli paikalla, 13 oli jo menehtynyt. Valitettavasti saman viikonlopun aikana poistui myös koulutoverimme, Priska, pitkän taistelun jälkeen, syöpä voitti. Elämän katoavaisuus sai uudet kasvot. (Kuva Priskasta edelliseltä tapaamiselta.)

dscn1594-blog

Lauantai. Aloitimme kello 13.   Yhteinen keittolounas Vuoksi-kabinetissa: lohikeitto, paikallisleipomon Toivosen leipää, salaattibuffet, kahvi ja piparit. Hyvin maistui ja saimme heti ensituntumaa seurasta. (italics ohjelmasta, enhän minä muuten mitään muistaisi.)

Kello 14.30-  Risteily Saimaalla m/s Christinalla. Laiva lähtee kylpylän rannasta ja on vain meidän käytössä.  Laivalla on tarjolla omakustanteisesti virvokkeita ja kahvia. Risteilimme edellisellä kerrallakin. Saimaa on meillä veressä, sinne täytyy päästä! Vene oli pieni ja tunnelmallinen. Haitari soi ja juttu luisti! Juttukaveria vaihdeltiin aika ajoin. Moni, joka ei ollut saman kaveripiirin kulkijoita nuoruudessa, ei nyt yhtään välittänyt kuka oli kuka. Kaikki olivat kiinnostavia vanhoja kavereita!

Risteilyn jälkeen on mahdollisuus virkistäytymiseen ja uimiseen kylpylä Taikametsässä.  Emme ole varanneet tilaussaunaa, koska kiinnostus oli ennakkokyselyn mukaan vähäinen. Höh! Kuka nainen kesken juhlien lähtisi saunaan? Ei kukaan! Miehistä en tiedä, sen verran saunahulluja ovat. Lähdin siskolle lepäämään ja vaihtamaan vaatteita.

Klo 18.30-  Yhteiskuva. Yo-lakit mukaan! Siitä kerroinkin. Unohdin omani kotiin, onneksi siskolla oli lainata. Paljon valkoisempi kuin minun!

img_0330-blog

 Ennen päivällistä on Risto Haapalan ja Veikko Puskan kirjaesittely ja mahdollisuus ostaa Lappeentie pojista sekä Imatran historiasta kertovia kirjoja. Ostin pari postikorttia ja lähetin lapsilleni.

Klo 19.00-   Juhlapäivällinen. Oma buffet noutopöydästä kabinetin yhteydessä olevasta linjastosta: kuohuviini, salaattipöytä, lämpimät ruuat (liha, kala, juurekset), kaksi kaatoa talon puna- tai valkoviiniä, täytekakkukahvit. Ruoka oli maukasta, pitopöytä runsas. Seurakseni sain pöydän toisella puolen viime juhlista vierustoverini. Oikealla nyt oli Esa, jonka kanssa pyöräiltiin usein samaa matkaa kouluun. Ei tietenkään juteltu silloin. Nyt kävimme läpi pientä elämänkertaa. Sydämeni oli murtua, kun kuulin, että hänen kaksi ainoaa tytärtään olivat kuolleet rekkakolarissa, 21 ja 23 vuotiaat. Niin monenlaisia kohtaloita tuli jutellessa pinnalle. Omat ilot ja murheet sekoittuivat joukkoon mukaan. Puheensorina kiiri pitkin juhlasalia.

img_0332-blog

Yllätysohjelmaa. Ja olipa hienoa! Suomen tangokuningas parin vuoden takaa, kotikylässäni asuva Saska Helmikallio tuli juttelemaan ja ottamaan vastaan soittopyyntöjä. Elvis oli hänen bravuurinsa ja meidän idolimme myöskin. Rentoa ja rattoisaa menoa. Hän kyseli toivomuksia, tangokuninkaana oletin hänen tykkäävän “Wooden Heart”- kappaleesta, mutta se osoittautuikin hänen kaikkien aikojen inhokiksi. Auts. Rokki kelpasi meille! Charmantti esiintyjä kaikin puolin!

 

Luokkakokous, jossa jokaiselle on varattu mahdollisuus yhden minuutin puheenvuoroon omasta henkilöhistoriastaan viiden vuosikymmenen aikana. ”Kellokalle” pitää huolen, että pysytään minuutin aikataulussa. Moni sanoi pelkäävänsä esittelyä, ja odotin monen menevän loistavasti yli ajan. Tein itselleni pienen lunttilapun ja olin valmis. Vaikka eihän minulla mitään kehumista juuri ole. “Lapsiaan saa kehua, jos he eivät ole vankilassa,” neuvoi eräs  ystävä. Sain paljon muitakin ideoita kavereilta. Olin valmis! Valitettavasti Kellokalle ei ollut paikalla, kun muu ohjelma virui yliaikaan ja esittelyt eivät mahtuneet mukaan edes ennen puoltayötä.  Katsaus koulun historiaan ja kouluaikaisten valokuvien slide show. Käytettävissä on läppäri ja videotykki, jos joku haluaa näyttää omia kuviaan muistitikulta. Historiaa riitti koulun synnystä ja rehtoreista ja niin edelleen. Mielenkiintoistakin. Mutta kello kävi.

Vapaata seurustelua. Olikohan? En tiedä. Isäntä oli odottanut jo aulassa melkein yli tunnin ja ovenlasin takana joka kymmenes minuutti ei ollut iloinen naama. Hiippailin hiljaa pois salista, kello läheni keskiyötä.

Luokkakokouksen osanottajat voivat ilman pääsymaksua tanssahdella ravintolasalissa elävän musiikin tahdissa. Luulen, että orkesteri häipyi ennen meitä.

Sunnuntai. Klo 9.30- Kiertoajelu bussilla. mm Koskipuro ja peruskorjattu vanha koulu. Bussimatkalla kuullaan Imatran kaupungin historian merkkipaaluista. Kierrettiin kaikki kulmat! Imatralla aina “kierrettiin kulmia”, kun käytiin keskustassa. Roikuttiin kulmilla. Sinällään hyvä, koska lomilla ei juuri ehdi suuren kaupungin joka nurkkaan katsomaan, mitä kuuluu. Yhteiskoulusta on nyt tullut ala-aste. Viehättäviä kouluhuoneita ja väriä. Hienoa restaurointia historialliseen rakennukseen oli tehty sitten viime näkemän, kymmenen vuotta sitten.  Rehtori oli täynnä kertomuksia koulun historiasta sen jälkeen, kun me olimme sieltä lähteneet. Otettiin ryhmäkuvia ja juteltiin. Vierustoverin kanssa tarinoitiin bussissa. Halailtiin.

dsc_5965-blog

dsc_5979-blog

Paluu kiertoajelulta Kylpylään viimeistään klo 12.30. Mahdollisuus nauttia omakustanteinen buffetlounas. Nyt en muista, jäinkö syömään. En tainnut jäädä. Heiteltiin hyvästejä ja luvattiin tavata seuraavan kerran kolmen vuoden jälkeen. Saapa nähdä, nähdäänkö, vaikka kivaa oli ja monta vanhaa juttua tuli jaettua ja muisteltua.

Kuten vanhukset yleensäkin. Muistatko…?

4 thoughts on “tapaamisia 1

  1. Olipa kiva tapaaminen vanhojen luokkatovereidin kanssa.Omalla luokallani oli tapaaminen pari vuotta sitten,ja muutama vanha opettajakin olisi ollut paikalla,mutta en harmikseni päässyt tulemaan paikalle.

  2. Jael, ihan kivaa viikon loppu oli. Kymmenen vuotta sitten meilläkin oli kaksi opettajaa paikalla. Varmasti on muutamia vielä elossakin, mutta nyt ei näkynyt ketään. Ja Facebook on tietenkin kiva yhteydenpitäjä vanhoihin luokkakavereihin, jotka on löytänyt viimeisten vuosien varrella.

  3. Illu, hauska yhteenveto meidän luokkakokouksesta…hyvä kun kirjoitit tän että jos muisti menee voin ainakin katsoa minkäläiset kemut oli..(sinä oot positiivisempi nistä kuin minä) hah, hah…mulle riitti se yksi lauantai.

    • Eija, heh, ymmärrän myös kantasi, mutta yhdessä päivässä ei olisi kuullut niin montaa juttua. Joita en suinkaan tähän laittanut LOL. Ehkä ajatus pelkästä lounaasta tai illallisesta toimii ensi kerralla.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s