WONDERS

Short Stories. Photos and pictures. Poems even.

Chaco Canyon in Navajo Nation

Leave a comment

 

Chaco Culture National Historical Park is a United States National Historical Park hosting the densest and most exceptional concentration of pueblos in the American Southwest. The park is located in northwestern New Mexico, between Albuquerque and Farmington, in a remote canyon cut by the Chaco Wash. Containing the most sweeping collection of ancient ruins north of Mexico, the park preserves one of the most important pre-Columbian cultural and historical areas in the United States. Wikipedia

DSC_7491 blog

Matkalla Farmingtoniin yritimme löytää Shiprock- vuorta, mutta sivutie sinne tuntui loppumattomalta, joten käännyimme takaisin. Ehkä’ olimme väärällä tiellä. Vuorenhuippu näkyi pitkään tien varrelta, se nousi taivasta kohti kuin keskiaikainen kirkko. Kaupunki itse oli järjestelemässä vuotuista Navajo- kokoontumista, telttoja nousi tien varrelle ja intiaani väestöä oli niin paljon, että tuntui kuin olisimme olleet ulkomailla.  Kaupungin asukkaista itsestään on jo yli 92% Amerikan intiaaneja ja valkoihoisia on vain vähän päälle 3%. Ulkomailla oltiin!

Jatkoimme yöpaikkaamme Hampton Inniin.  Aamulla ensimmäinen kohteemme oli pieni Salmon Ruin alue heti muutaman mailin päässä hotellista. Olemme melkein ainoa vierailijat sillä hetkellä. Päärakennuksessa oli pieni kokoelma paikallisia ruukkuja ja historiasta kertovaa aineistoa. Vessat oli rakennuksen sisällä, joten maasto aikaa jäi minulle vähän, koska vatsapöpö oli ottanut vallan! Pahus!

DSC_7383 blog

Tällä matkalla Chaco Canyon, kanjoni, oli pääkohteemme, mitä historiallisiin kaivauksiin tulee. Sen lähimmät asuinalueet ovat 70 mailin päässä. Sinne suunnistimme heti runsaan, hintaan kuuluvan aamiaisen jälkeen. Leveä 4-kaistainen moottoritie erkani kapeaksi tieksi läpi kuivan tasaisen maaston. Muutama lehmä katseli ihmeissään menoamme. Tie loppukohdetta ennen oli autolla jo aika monttuinen hiekkatie. Uskon syyn olevan tahallisen vaikeakulkuisuuden alueen suojelemisiseksi. Emme antaneet periksi. Pomppuilimme  reunasta reunaan ja jos joku muu oli tiellä, molemmat mietimme hetken kuinka voisimme ohittaa ilman kolaria.

DSC_7414 blogDSC_7430 blogDSC_7443 blogDSC_7447 blogDSC_7462 blogDSC_7465 blogDSC_7478 blogDSC_7484 blogDSC_7486 blog

Amerikan kansallispuistot ovat jokaisille. Parkkipaikan yhteydessä on joko taulu tietoinen tai suurempikin informaatiokeskus, missä on filmiesityksiä ja historiaa, kirjoja, lahjoja ja muuta turistin herkkua. Puistossa osa alueista on aina hyväkulkuisia, asfalttipolkuja. Seuraavat kohteet hiekkatien päässä ja sitten vaikea kulkuisemmat polut. Usein myös korkeuserot vaikeuttavat etenemistä. Mutta jokainen kynnelle kykenevä voi vierailla näissä puistoissa, omien voimiensa mukaisesti. Se on minusta hienoa! (Ja kaikissa on siistit ulkohuoneet, ne olivat minulle tärkeitä tällä matkalla.)

Päärakennus Pueblo Bonito on UNESCO:n World Heritage suojelualuetta. Kivoja oli tusinoittain, ne ovat noita pyöreitä renkaita alla olevassa kartassa. DSC_7408 blog

DSC_7412 blog_edited-1.jpg

Muita rakennuksia oli runsaasti. Suurin osa vielä hiekkakumpujen alla turvassa.  Chaco- kansa alkoi rakentamisen jo 450 AD ja paikalta on löydetty noin 700 huonetta! 1800 luvun loppuun asti siellä oli koko Amerikkojen korkein rakennus, viisikerroksinen! Kivoja oli tusinoittain, ne ovat noita pyöreitä renkaita kartassa. Täällä kului muutama tunti nopeasti! Hyvin harvoja muita turisteja oli paikalla.DSC_7418 blog

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s