WONDERS

Short Stories. Photos and pictures. Poems even.

Jemez, NM

2 Comments

Jemez

Matkamme jatkui Aztec raunioilta Santa Fe’hen, mutkaisen ja hiljaisen vuoristotien kautta. Autoja oli vähän. Pysähdyimme kaksi kertaa, ensin Jemez Puebloon ja sen turistikeskukseen. Isokoinen Native American, intiaani vastaanottotiskillä toivotti tervetulleeksi. Laittakaa nimet vieraskirjaan, hän kehotti. Siinä kirjoittaessamme hän kysyi, mistä olemme kotoisin. New Yorkista. Minä tietenkin siinä selvittelemään, että olen syntynyt ja kasvanut Suomessa. Täytyyhän sitä mainostaa! Se innostikin miestä keskustelemaan kauemminkin ja “Ehdottomasti kirjoita se siihen vieraskirjaan! Meillä ei ole koskaan ennen käynytkään suomalaisia!” Tunsin olevani kunniavieras.

jemez

Paikka oli pienehkö, osa historiaa kumpujen ja vierellä menevän tien alla. Espanjalaiset lähetystyöntekijät rakensivat kirkon, mutta katolisuus ei ottanut jalansijaa ja intiaanit hylkäsivät paikan. Vanhimmat rakennukset vuodelta 500 ja vuodelta 1623 oleva San José de los Jemez kirkko, mikä oli osittain korjattu. Se oli päänähtävyys nopeasti kierretyllä paikalla. Kiva oli restauroitu upeasti ja sinne veivät pitkät tikapuut. Alla kirkon rauniot. Jätimme kalkkarokäärmeet rauhaan, joita emme edes ehtineet nähdä.

DSC_7538 blog_edited-1

DSC_7547 blog

Matkalla eteenpäin, kylässä oleva koski ja joki olivat keränneet lapsiperheitä uimaan, vesi tuoksui vahvasti sulfalle ja oli melkein kiehuvan kuumaa. Pysähdyimme hetkeksi katselemaan heidän iloaan.

2 thoughts on “Jemez, NM

  1. Mielenkiintoisia raunioita ! Minun mielikuvitukseni rupeaa aina lentämään tuollaisissa paikoissa kun yritän kuvitella ihmisten elämää silloin joskus muinoin…..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s