WONDERS

Short Stories. Photos and pictures. Poems even.

kunnantoimistolta

2 Comments

Marraskuun 15 p:nä 1944.

Kirsti Hyvä!

Mikäli tapani tunnet, voit päätellä, että meidän ukko on syömässä ja minä kirjoittelen.  Olenkin tällä kertaa aivan yksikseni, en tiedä minne kaikki ovat pelästyneet. Niin että suur’ kiitos kirjeestäsi ja kulumisista. Vai että on sinusta tehty kirjanpitäjä, onnittelen ja toivotan lykkyä tykö. Menestyt varmasti loistavasti siinä hommassa, sillä oletkin ollut jo monta vuotta alalla ja kyllä työ tekijäänsä opettaa. Nyt olette siis jälleen Jääskessä, arvaan, ainakin sinne osoitan tämän kirjeeni, kaipahan sitten perille löytää.

Eikä ole maailman meno kummallista- mutta ei siitä sen enempää. Päätellään vaan, että aikansa kutakin.

Aiotko matkustaa jouluna kotiin? Sinä saatkin pian viettää 1-vuotis päivää maailmalla olostasi. Minulle se on vielä kaukana. Minä aijon mennä ensi perjantaina Perniöön, jos jollakin konstilla pääsen. Olen luultavasti 3 – 4 päivää reissussa sillä aijon samalla fiirata Hilman päiviä. Rautateillä on varmasti aika paljon ruuhkaa, mutta yritän linja-autolla Someron kautta. Vähän hankala matka, mutta pääsee kuitenkin. Olenkin olut, ennätysmäärän, melkein 2 kuukautta, yhtämittaa täällä, ellei kotona käymisen arvoiseksi lasketa sitä, kun Saimi ja hänen nuorempi poikansa Veikko kävivät minun luonani. Kyllä oli eri kivaa, kun he tulivat, ja olihan se taas varsin antoisaa minun korttiannokseni lisänä kaikkine hyvine tuliaisineen. Saman sunnuntaina oli myöskin neiti Emmi Lehti (panen koko nimen titteleineen jos häntä satut muistamaan) Urjalasta täällä. Pidimme aika jymyt.

Tuli mieleeni kesken kaiken Perniön uutisia. En sentään varmasti tiedä, vaikka olisin sinulle ja aikaisemmin kirjoittanut, että Maija on naimisissa. Esimerkillinen tapaus, eikö vaan. Näin sitä paitsi eilisessä kunnallislehdessä, että Tähtinen on kuollut. Sinä kai tunsit hänet. Myöskin hankolainen Manu N., Elman isä, on kuollut.

Eikö ole ikävää, kun lottien on siellä täytynyt myydä hotellinsa. Oikein tuntuu haikealta ajatella, ettei se enää ole se, mikä se oli. Siellä oli aina niin kiva pistäytyä ja olivathan lotat nähneet niin paljon vaivaa ja aherrusta sen eteen, että olisi ollut mukavaa saada se pitääkin. Muta varaavaisuus syistä he ovat sen myyneet Perniön Osuuskaupalle, jottei se joutuisi vallan muuhun käyttöön. En tiedä, mitä kaikkea siellä on tapahtunut, mutta sittenpähän kuulen, kun käyn siellä.

Aikani kuluu edelleen kovin nopeasti täällä kaikenmoisine harrastuksineen. Et taida todeksi uskoa, kun sanon, että nykyisin harrastan iltasella kehräämistä. Rauhaniemessä on kolme rukkia tuvassa ja niillä me kehrätä höristellään rohdinta niin, että viuhka käy. Aloitamme tietysti rohtimesta, että ensin opimme tuon jalon taidon. Rupea vaan sinäkin opettelemaan tätä vanhuudenammattia ajoissa, kyllä se hömppäkymmenillä on kaikkein mukavinta istua rukin ääressä kissa jalkojen juuressa, sillä jotakin kai silloin vielä on hommattava, vaikka heti saisimmekin kaikenlaiset työkyvyttömyys- ja vanhuuseläkkeet, joilla meitä vietellään odottamaan turvallisin mielin harmaita hapsia päähämme. Viime sunnuntaina mina kelasin ja talon tyttäristä Kirsti loi kahden leposohvan peitteen kutomista varten loimen. Olen kai kertonutkin, että käymme Forssassa opistolla käsityökursseilla, jossa rupeamme kutomaan jotakin sellaista, mitä tämmöisenä aikana voi kutoa. Minä rupean kutomaan täysipellavaista pöytäliinaa.

16/11 En uskaltanut enää jatkaa koneella, vaan turvauduin tähän pienempään vehkeeseen, ja taisipa tulla nukuttuakin välillä.

Puhelin tänään erään kurssikaverini kanssa puhelimessa ja hän kertoi, että eräs meidän kurssista, nimittäin Maire K. olisi Jääsken huoltosihteeri. Väitin vähäsen vastaan, mutta niin hän kuitenkin vakuutti. Jos satut siis olemaan jonkun Maire Korpelan työkaveri, niin kerro terveiseni hänelle.

Viime yönä tuli Tammelan tykistöstä noin puolet tänne ja ensi yönä tulee lisää. Ne viipyvät luultavasti sunnuntaihin asti ennen kuin lähetetään eteenpäin. Kyllä on eri vipinää ja tuntuu kovasti oudolta, kun on miehiä niin paljon yhdessä paikassa, kun siihen ei meikäläisen silmä ole juuri tottunut. Kunnan puolesta on järjestetty lyhyt vaatimaton juhla tuliaisiksi pull-korvike tarjoiluineen. Minäkin sain kunnian olla mukana, koskapa laulukuoroa on pyydetty sinne laulamaan. Huomenna on taas samanlainen tilaisuus niille, jotka tulevat ensi yönä. Mennemme sinnekin taas laulamaan klo 15 ja sitten illalla klo17 lähtee auto Somerolla. Tämän talon tyttäristä lähtee yksi minun kanssani. Onkin eri kivaa, kun on matkaseuraa. Olen tähän asti kulkenut aina yksinäni täältä kotiinpäin koko matkan. Tänne päin tullessa on ainakin Turkuun asti matkaseuraa.

Vai että Virtasella ja Irjalla on ollut jotakin yhteenottoa? Eikö Irja mitään kertonut siitä? Olisi mukava tavata Irjaa, mutta en viitsisi mennä k-toimistoon, jos siellä taas kovasti politikoidaan. Kyllä uskon, että V. on monet kerrat parjannut minutkin, muta mitäs siitä, ei haukkuva koira haavoja tee. Nyt sinne perustetaan toisen eli vanhemman toimistoapulaisen toimi. Ihmettelen vähän, sillä nythän työtkin rupeaa vähenemään, kun sotakuukausi palkat ym. sellaiset loppuu. On tainnut kirjurista tulla sellainen herra, että tarvitsee yksityissihteerin. Se siitä.

Olitko Ailan kanssa kirjeenvaihdossa? Mitähän se lapsi nykyään ajattelee ja suunnittelee. Minusta hän on vähän tuuliajolla, kun ei ole oikeata kotia, mistä hänestä huolehdittaisiin. No jaa, lopetankin tähän, koska kynä on melkein tyhjä, ja olen huonolla kirjoitustulella. Ehkä lieneekin parasta panna tämä sittenkin Mäntyharjulle, mutta anna ensi kerralla osoitteesi, koska olet niin  muuttavainen. En oikein tiedä, minne osoittaisin vastaukseni. Jennylle? (epäselvä sana) terveisiä. Voipa hyvin taas.

Kirjottelemisiin Lyyli

 

2 thoughts on “kunnantoimistolta

 1. Ei Lyyli tiennyt kirjettä kirjoittaessa että minne hänen kirjeensä päätyy, nettiin.
  Tuohon aikaan on kirje ollut tärkein yhteydenpito keino.

  Hienoa että Sinulla on tallessa näitä kirjeitä.
  Kiitos jakamisesta.

  Lyyli sanoo että on huonolla kirjoitustulella, mutta mielestäni hän sai pitkästi kirjoitettua. 🙂

  Kiva kun kävit blogissani, kiitän. Tervetuloa toistekin!
  Aurinkoisia päiviä Sinulle!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s