WONDERS

Short Stories. Photos and pictures. Poems even.

kollaasi 23/2018

8 Comments

Kesä on värikäs ulkona, vaan minä annan tällä kertaa haasteen inspiraatioksi västäräkin (motacilla alba) vähine väreineen. Mukavaa kollaasiviikkoa. -Aino

vastarakki

Muiden västäräkki- kollaasit ovat täällä. Vastarakki? En löytänyt tarpeeksi koirakuvia 🙂

Kesä on ollut Floridassa jo jonkin aikaa, kuten Suomessakin. Lämpötilat 30- celsiuksen nurkilla. Huh hellettä! Vesi on halpa janojuoma, vaikka sekään ei maistu hanasta erikoisen hyvälle Floridassa. Pullovettä ja tietenkin myöhemmin iltapäivällä, viiniä. Myöskin halpa janojuoma, tällä viikolla oli australialainen Lindeman’s tarjouksessa kaksi pulloa $5.99.  Tuli varastoitua, perheviiniä.

20180524_170834 blog

Perheestä puheen ollen, sain siskoltani aivan kauheita kuvia vanhasta kotitalostamme! Muutimme tähän kotiin vuonna 1957. Vanhempani muuttivat uuteen kerrostaloon 70-luvun lopulla. Talo on nyt tyhjillään.  Asuimme neljän perheen pienkerrostalossa keskellä kauppalaa, myöhemmin kaupunkia. Tien toisella puolen oli Vuoksi ja uimaranta. Camping alue, missä kuuntelimme vieraita kieliä ja arvuuttelimme, mistähän kaukaiset telttailijat olivat tulleet. Myöhemmin sain kummisetäni kautta kesätyöpaikan invalidien ylläpitämällä kioskilla. Pääsin jopa puhumaan kielillä. Huonosti. Koko kesän satoi, tai ainakin tuntui siltä.

Kauppala hoiti kotitalomme pihan, suuri nurmikkoalue, kukkapenkit täynnä kausikukkia, daalioita mikä herkullisimmin värein! Vaahteroita, koivuja, puiston penkkejä ja pihakeinu. Myöhemmin ohikulkeva tie levennettiin kaduksi ja piha katosi sen alta. Kotimme oli toisessa kerroksessa, yksi makuuhuone, missä nukuimme kaikki neljä sisarusta,  olohuone oli isän ja äidin makuuhuone avattavalla sohvalla. Ja keittiö, ei lämmintä vettä, ei jääkaappeja, kunnes aivan viime vuosina. Ei lämmitystä paitsi puu- uunit kahdessa huoneessa.  Isä sytytti valkean heti aamusta. Tuoksu oli ihana. Vaatteet roikkuivat uunin kupeessa lämpenemässä. Sain itselleni sängyn keittiöön teini- ikäisenä, isä osti lämpökissan.  Kylmä vesi ja ainoastaan lavuaari vessassa, ei suihkua. Teimme vintille omat tilat, missä leikimme ja luimme kirjoja kesällä. Paremmat pesutilat olivat naapuritalossa. Sauna ja pyykkitupa. Molemmat talot olivat kauppalan omistamia. Naapurissa oli sosiaalitoimisto, ja sittemmin musiikkiopisto ja viimeksi kai turistitoimisto. En ole varma. Takapihalla joka perheellä oli kasvimaa, mistä saimme hyvän sadon, vihannekset ja perunat. Vadelmat. Ja Äidin lempikukkia, kosmoksia.

Image result for cosmos plant

Oletan talojen olevan nyt purkutuomiossa. Jotkut taitelijat olivat saaneet luvan taiteilla ulkoseinille. Ensimmäisessä kuvassa kotini oli yläkerrassa, kuvassa vasemmalla puolella. Kiipesimme keittiöön tikapuita myöten, hieman pelotti, mutta pakko tehdä, kun naapurin Karikin teki niin. Nurmikko on kadonnut, mutta talo itsessään näyttää vielä elinvoimaiselta. Linnut? Kai OK. Toimistotalo oli saanut paljon kauniimman ulkomaalauksen. Kuvat ovat Tuppanan.

32395211_10204845192204952_246406195076661248_n

toimisto

Olin aivan kauhuissani, nämäkö ovat nyt kotini ulkoseinät, talon päädyssä! Ovatko ufot vallanneet? Ovatko linnut joutuneet tähystimen silmään? Kuinka rumaa! Onneksi muistot säilyvät. Ihanat naapurit, kaikkien ovet aina auki, viikonlopun saunailtoina pelattiin korttia naapureiden kanssa. Juotiin saunakahvit. Juhlittiin nimipäivät ja kissanristiäiset. Pelattiin palloa urheilukentällä, talon takana, uitiin kandinaatin ja maisterin merkit uimalaitoksella. Vuoksen lämpö parhaimmillaan 18 astetta. Parhaimmillaan. Ensimmäiset kastelukerrat keväällä jäähileisessä plus 9 asetta! Hurjia olimme. Kasvettiin ja ajauduttiin maailmalle. Ja pärjätään. Muistot säilyvät lämpiminä.

                                     

8 thoughts on “kollaasi 23/2018

  1. Luin kuumaa kamaa :DD Mutta kuuma kamaa sun lehdissäsi ainakin! Ihana kesäkollaasi ja hienot graffitit. Nautitaan, nyt täällä Suomessakin.

    • riitta k, kesä kaikilla! Tänänän ylittyy 90 fahrenheitia eli jossakin 30 celsiuksen plus puolella tulee olemaan. Ja sitä kestää…Kiva kun tykkäsit kollaasista ❤

  2. Varmaan aika hätkähdyttävää nähdä kuvia vanhasta kodista!
    Onneksi on muistot ja mitä vanhemmaksi tulemme, sitä paremmin muistamme vuosikymmenten takaiset asiat. Mitä tuli syötyä lounaaksi on vaikeampaa muistaa 😀 Tai sitten se johtuu siitä iltapäivällä nautitusta perheviinistä 😉

  3. Lämmintä on ollut täälläkin. Tuo maalattu kuva talon kyljessä on kiehtova. Olispa tuollaisia maalauksia enemmän Suomessakin.

  4. Hieno kollaasi.
    Yksi vanhan kotisi seinistä on aika hieno, se missä ovat ne linnut. Muista en ihmettele, vaikka mielesi pahoitit. Onneksi on muistot.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s