WONDERS

Short Stories. Photos and pictures. Poems even.

curcuma

6 Comments

Curcuma
Genus
Curcuma is a genus of about 100 accepted species in the family Zingiberaceae that contains such species as turmeric and Siam Tulip. They are native to Southeast Asia, southern China, the Indian Subcontinent, New Guinea and northern Australia. Some species are reportedly naturalized in other warm parts of the world such as tropical Africa, Central America, Florida, and various islands of the Pacific, Indian and Atlantic Oceans. -wikipedia
curcuma

 Turmeric
Turmeric is a rhizomatous herbaceous perennial flowering plant of the ginger family, Zingiberaceae. It is native to the Indian subcontinent and Southeast Asia, and requires temperatures between 20 and 30 °C and a considerable amount of annual rainfall to thrive. Plants are gathered annually for their rhizomes and propagated from some of those rhizomes in the following season. -wikipedia

Kurkuma on hauska kasvi; Se työntää alkukesästä pieniä kirkkaan vihreitä lehtirullia ylös mullasta. Samanaikaisesti kukkavanat nousevat ylös muutamassa päivässä ja terälehtien suojasta aukeavat pienet kukat valkoisina, vaaleanpunaisina, liloina, kuin pienet kidat. Ulkolehdet ovat useamman värisiä, kuten minulla nyt vaalean- ja fuksianpunaiset. Tai valkoiset. Ne kukkivat pitkälle syksyyn, kasvi on näyttävä terassilla koko kesän.  Pikkuhiljaa kukkavarret ja lehdet kuihtuvat, häipyäkseen koko talveksi ja jättäen kukkaruukun tyhjäksi. Odottamaan seuraavaa ylösnousemusta.

Nyt sattui oikea ennepostaus! Sunnuntain värit olivatkin jo tässä lauantaina. Lotto?

6 thoughts on “curcuma

  1. Kiva kasvi tuo kurkuma, tulee orkidea mieleen.

  2. Ei taida olla sama kuin mausteena tunnettu kurkuma. Kiehtovaa kasvitiedettä!

  3. Kauniit kollaasit. Sinun onnellasikannattaisi lotota.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s